Vjerujte samo onom čovjeku koji u tišini čini dobra djela: 10 sjajnih citata O. Hajama

U svijetu u kojem živimo teško je stati, uzeti vremena i pronaći sebe – shvatiti šta je vama zaista važno, a šta je nametnuto od okoline.

Donosimo 10 korisnih citata Omera Hajama koji bi mnogima mogli poslužiti kao inspiracija: 1. „Nije strašno kad je crn hljeb. Strašno je kada je duša crna!“ Ovo znači da ne procjenjujete ljude samo na osnovu toga koliko su vam korisni. Ne zaboravite da pogledate i oslušnete njihovu dušu.

2. „Gledaj samo naprijed, nikad se na vraćaj nazad“. Čak i ako su prošla vremena bila dobra za vas, nikada im se nemojte vraćati. Prošlost je prošlost. Gledajte samo ispred sebe, jer najbolje tek slijedi. 3. „Vjerujte onome ko u tišini čini dobra djela“.

Na lijepe riječi je vrlo lako pasti. Vjerujte onima koji svoju dobrotu pokazuju u tišini. 4. „Tišina je štit od mnogih nevolja“. Ne pričajte previše, ne trošite riječi uzalud. Žene su podložne ovome: one usljed naboja emocija često kažu nešto zbog čega kasnije zažale.

Ćutite, tišina će vam uvijek pomoći da budete na dobroj poziciji. To što ste prećutali može da vas zaštiti. 5. „Bolje biti usamljen, nego se dati bilo kome“. Biti sam nije lako: nedostaje vam podrška, toplina, zaštita, ljubav – to su sasvim prirodne želje koje ima svako od nas.

U naletu tih želja, ljudi, a naročito žene, su skloni da se bace u zagrljaj bilo kome ko pokaže tek malo topline za njih. Takvo ponašanje nije dobro ni za koga. Bolje budite sami dok ne pronađete dostojnog partnera. 6. „Radije bih gladovao, nego jeo bilo šta“.

Ovaj savjet ima mnogo više smisla nego što vam se čini. Hrana je gorivo za naše tijelo i jako je važno da ne jedete bilo šta. Ishrana utiče na nas, na naše fizičko i mentalno zdravlje, 7. „Živi onako kako srce kaže“. Ne dozvolite drugima da vam kroje život, to je ono najvrijednije što imate.

Radite sve onako kako želite. 8. „Imajte manje prijatelja“. Ovaj citat nije ni najmanje naivan. Bolje je da imate jednog bliskog i iskrenog prijatelja, nego mnogo neiskrenih i lažnih prijatelja. 9. „Ko ne želi da sluša, neće ni uspjeti da čuje“.

Ovo je savjet da ne gubite vrijeme na one koji nisu spremni da vam daju malo svog vremena. Nemojte da se plašite prestanka komunikacije. 10. „Voljena žena treba da bude sretna, u suprotnom ne preuzimaj na sebe odgovornost koju ne možeš da ispuniš“. Neka vam ovaj savjet uvijek bude u glavi. Sreća je plod zajedničkog, objavio je Pult24.info.

You must be logged in to post a comment Login