Više od 70 mladih iz 9 država učestvovalo na radnom kampu

Danas je završen 13. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp za mlade u Potočarima koji tradicionalno počinje 10. jula i traje dvije sedmice.

Na kampu ove godine učešće je uzelo više od 70 mladih iz 9 država koji su bili uključeni u radne aktivnosti u opštinama Srebrenica i Bratunac.

“Iako je vrijeme bilo dosta loše, sve aktivnosti 13. Emmaus – Međunarodnog omladinskog radnog kampa za mlade u Potočarima protekle su prema planu, a uvrstili  smo i neke dodatne aktivnosti pomoći lokalnom stanovništvu”, kaže koordinatorka kampa Mirela Ahmetbegović iz MFS “Emmaus” u BiH.

Prema njenim riječima, glavna aktivnost ovogodišnjeg kampa, pored tradicionalnog čišćenja Memorijalnog centra dan nakon komemoracije, jeste pomoć u izgradnji ambulante u Potočarima, uređenje Evropskog centra za civilni servis u Potočarima, ali i uključivanje u projekte koje realizuje Emmaus u ovoj regiji među kojima su “Ljubav i solidarnost za majke Srebrenice” i “Jedan obrok dnevno”, ali i druge aktivnosti pomoći građanima.

Radilo se i na uređivanju farme na Palama, čišćenju Pivnice, krečenju Leptira, proširenju i uređenju prostora gdje se kamp održava, ali i mnoge druge aktivnosti direktne pomoći stanovništvu.

Mladi iz svijeta imali su priliku da upoznaju Srebrenici, Tuzlu, Sarajevo i da kroz razne edukativne i zabavne radionice nauče više o kulturi življenja i istoriji ovog prostora.

Iz Emmausa najavljuju i naredne godine nastavak održavanja kampa.

You must be logged in to post a comment Login