Više knjiga a još više čitalaca

„Delegatski list“ – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 2

Mart 1979. godina

Više knjiga a još više čitalaca

Nedavno je jadan dopisnik u „Odjeku“, pišući o Srebrenici, otprileke izrekao ovakvu impresiju: „Ako bi Srebrenica birala čime bi se mogla najviše pohvaliti, onda bi to bila njena prekrasna priroda i Narodna biblioteka.“ Ova konstatacija kada je u pitanju Narodna biblioteka u Srebrenici, nije daleko od istine ako se misli na lijepe i funkcionalne prostorije i besprijekoran red i čistoća ove kulturne institucije. Međutim, kada se radi o bogatstvu književnog fonda, onda Biblioteka malo šta ima zajedničkog sa bujnom šumom bogatom srebreničkom okolinom.

U razgovoru sa bibliotekarom Mubinom Bečić, obavješteni smo da da Biblioteka u Srebrenici danas raspolaže sa 15.000 knjiga domaćih i stranih autora. Ako se zna da srebrenička opštima ima oko 36.000 stanovnika, onda nismo ni na pola puta da ostvarimo republički zadatak do 1980. godine – „jedna knjiga na jednog stanovnika“.

U Biblioteci je najbogatije Dječije odjeljenje. Zato imaju stvarni razlozi. U struktruri čitalaca dominatno mjesto (1079) otpada na učenike. Prosto je neshvatljivo da Bibliteka unazad nekoliko godina ima oko 100 čitalaca iz reda odraslih građana od kojih opet polovicu čine studenti. Nejvjerovatno je da među evidentiranim čitaocima nismo našli neka imena iz Srebrenice koja bi po svom društvenom položaju i obrazovnom nivou trebala češće da druguju s knjigom. Možda neki imaju svoje lične biblioteke. Možda?

Problem je dakle, u radu Biblioteke sveden na dvoje – treba više knjiga  i još više čitalaca. Ra riješene prvog problema treba obezbjedniti finansijska sredstva, a za drugi društvena akcija koju treba da podrže sve društveno-političke organizacije.

Što se tiče Zajednice kulture u čijoj nadležnosti, pored ostalog, i finansiranje potreba razvoja bibliotekarstva, onda su slabi izgledi da obogatimo knjiženi fond. Sredstava koja u Zajednici akumuliraju usmjerena su uglavnom na investiranje radova na izgradnji Doma kulture.

Biblioteka je u zadnje dvije godine, učestvujući na konkursu za dodjelu sredstava Fonda „Ivo Andrić“  – Sarajevo, obezbjedila oko 100.000 novih dinara i ta sredstva upotrijebila za nabavku novih knjiga.

U ovoj godini Biblioteka je programirala neke aktivnosti čijom bi realizacijom sigurno doprinjela povećanju broja knjiga i čitalaca. Radi se, pored ostalog, o organizovanju akcije na prikupljanje knjiga koje se ne koriste a nalaze se u radnim i društveno-političkim organizacijama kao i kod pojedinaca. U tom pogledu naka i ovaj napis bude prilog i doprinos predviđenoj akciji.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login