Uskoro predstavljanje slike Vincenta van Gogha

Slika pod nazivom “Krajobraz”, koja je tek nedavno pripisana jednom od najvažnijih slikara postimpresionizma, Vincentu van Goghu, uskoro bi trebala prvi put biti predstavljena javnosti, nakon više od stotinu godina, a stručnjaci očekuju da će na tržištu postići cijenu od oko 10 miliona dolara.

Prema pisanju britanskog Guardiana, crtež je pripisan van Goghu nakon slučajnog otkrića dvije gotovo nevidljivie brojke rukom napisanih na njegovoj poleđini, za koje je nedvojbeno utvrđeno da odgovaraju onima na posebnim popisima van Goghovih radova koje je sastavila supruga umjetnikova brata Thea, Johanna.

Nakon Vincentove smrti 1990. i potom Theove 1891., Johanna se samoinicijativno odlučila pozabaviti van Goghovom ostavštinom – organizovala je izložbe i nastojala skrenuti pozornost kritičara i dilera na njegove slike, ne sluteći koliko će one kasnije vrijediti.

Crtež grafitnom olovkom, tušem i akvarelom na papiru “Le Moulin d’Alphonse Daudet a Fontvieille” iz 1888. prikazuje živopisan zeleni vinograd u podnožju vjetrenjače slomljenih lopatica. Nacrtan je nedugo nakon što je umjetnik iscrpljen i bolestan stigao u Arles, gdje ga je odmah oduševio briljantan kolorit juga Francuske i gdje je poslije naslikao neka od svojih najpoznatijih djela.

Autentičnost je, tvrde stručnjaci, nedvojbeno dokazana

Vjetrenjače i vinogradi bili su najdraže teme holandskog umjetnika, prethodnika evropskog ekspresionizma koji se, neprepoznat, depresivan i uznemiren, ubio 1890. u 37. godini.

Istraživanja oko autentičnosti proveli su britanski trgovci umjetninama James Roundell i Simon Dickinson u saradnji s amuzejom Van Gogh iz Amsterdama. Slika će prvi puta biti predstavljena savremenoj javnosti na jednom od najprestižnijih svjetskih sajmova umjetnina TEFAF Maastricht, koji se otvara u petak u tom holandskom gradu.

Cijena slike veličine 30.2 x 49 centimetara iznosiće “oko 10 miliona dolara”, koliko je iznosila cijena van Goghova platna slične veličine i karakteristika prodanog na dražbi u Sotheby’su prije desetak godina. Roundell je bivši direktor odjela Impresionizma i modernog slikarstva u Christie’su, gdje su van Goghovi “Suncokreti” 1987. prodani za tada rekordnih gotovo 25 milijuna funta.

Komentirajući otkriće, Rondell je kazao kako brojka “5” na poleđini crteža, pisana Johanninim rukopisom, nedvojbeno ukazuje na njezin popis iz 1902., dok druga brojka povezuje crtež s popisom iz 1912. “Time se dobija dvostruka potvrda s popisa koje je pisala Johanna osobno”, kazao je. Slika je posljednji puta u javnosti izložena davne 1910. u Njemačkoj, nakon čega se nalazila u privatnim zbirkama evropskih kolekcionara.

Izvor: Index.hr

You must be logged in to post a comment Login