U zgradama više od dvadeset godina uz čekrk izvlače drva

Već 27 godina kako stanari višespratnica u Srebrenici nemaju liftove zboge čega improvizuju metode kako da ogrev za zimu dopreme do stanova, a kako kažu oni i dalje hodaju pješice.

Mnogi su koristili postojeće dijelove liftova i uz „vintanje“ izvlačili drva do potkrovlja gdje su ih skladištili za zimu ili na balkone i u haustore.

Neki su uz čekrk i električne dizalice improvizovane na balkonima izvlačili drva, a sve kako bi sebi olakšali.

Pitanje obnove liftova traje već dugo. Priča o obnovi liftova u nekoliko srebreničkih zgrada počela je 2015. godine na inicijativu stanara Lamele 3 u naselju Panađurište, nakon čega i stanari zgrade Kula B u centru grada, ali su odustali i sredstva je obećala loklana zajednica.

U toku je procedura obnove liftova. Iz Opštine Srebrenica ranije je saopšteno da sredstvima Savjeta ministara BiH moguće je sanirati dva ili tri lifta, uz sufinansiranje stanara, od ukupno šest, koliko ih je prije rata bilo u Srebrenici.

Stanari zgrada koji iskažu potrebu za liftovima moraju da formiraju Zajednicu etažnih vlasnika jer je i to jedan od uslova, te da sufinansiraju obnovu i rekonstrukciju liftova.

Većina stambeno-poslovnih i stambenih zgrada u Srbrenici nije dobila Zajednicu etažnih vlasnika. Opština Srebrenica je 2014. dala rok od 30 dana za formiranje Zajednice gdje je navedeno da ukoliko stanari ne odluče sami da će nadležni organ jedinice lokalne samouprave imenovati privremenog upravnika ili ga imenuje sud u vanparničnom postupku na prijedlog bilo kojeg etažnog vlasnika.

Međutim ni od tada nisu formirane Zajednice etažnih vlasnika, a većina stambenih zgrada u prosjeku ima polovinu stanova u kojima neko živi, a druga polovina je prazna i njihovi vlasnici su van Srebrenice i BiH.

Iako je većina stanova otkupljena po povoljnim cijenama, stanari kažu da su platili samo stanove, ne i ostali dio zgrade zbog čega je teško vršiti sanacije i održavanje stambenihi objekata. Stanari nekih zgrada i ulaza zajedničkim snagam su obnovili ulazna vrata i stubište, dok je fasadu i krovove sanirala Opština Srebrenica uz podršku raznih donatora.

Dok ne budu ponovo liftovi u funkciji mnogi će i dalje, uz improvizovane i dobro poznate metode, izvlačiti ogrev do svojih stanova, a pješice se penjati na neke od višespratnica u Srebrenici.

You must be logged in to post a comment Login