U Srebrenici registrovana 45 slučaja malih boginja

Ukupno 2.254 osobe oboljele od morbila prijavljene su u Republici Srpskoj, dok je u Srebrenici prijavljeno 45 a u Bratuncu 176 oboljelih, podaci su Instituta za javno zdravstvo u RS.

Oboljeli su registrirani u 41 opštine iz svih regija, a najveći broj je prijavljen na području Bijeljine, Bileće (regija Trebinje) i Bratunac (regija Zvornik).Epidemije su prijavljene u 17 opština/gradova, a to su: Istočno Sarajevo, Pale, Modriča, Doboj, Bijeljina, Bratunac, Bileća, Lopare, Ugljevik, Srebrenica, Istočna Ilidža, Banja Luka, Foča, Trebinje, Zvornik, Višegrad i Petrovo.

Podaci o dostavljenim prijavama oboljelih od morbila odnose se na period do 16. februara, objavljeno je na sajtu Instituta.

„Visoka temperatura traje oko četiri dana. U težim slučajevima može doći i do upale pluća i smanjenja funkcije jetre. Obolijevaju uglavnom mlađe osobe rođene 1975. i 1995. godine. Imali smo period rata i dosta djece nije vakcinisano i sada je došlo do razvoja te bolesti“, rekao je doktor Nermin Đanić.Male boginje ili morbila, zarazna bolest pojavila se u Srebrenici krajem prošle godine. U prvo vrijeme nisu bili prepoznati simptomi i vrsta bolesti.

You must be logged in to post a comment Login