U Skelanima završena planirana istraživanja za ovu godinu

Konzervacija i istraživanje u Skelanima danas je završeno u rimskom nalazištu kod Zadružnog doma planirano za ovu godinu.

Prema riječima direktorice muzeja “Rimski municipijum” Skelani Svjetlane Marković, ove godine radovi su trajali šest mjeseci.

“Osim otkrivanja izvanrednih arheoloških nalaza i građevina, istraživanja municipijuma na prostoru Skelana su veoma važna jer se analizom pronađenog arheološkog materijala upotpunjuju saznanja o procesu romanizacije na jednom od najnaseljenijih područja provincije Dalmacije u vrijeme rimske vladavine”, rekla je Markovićeva.

Istraživanje je vodila arhelog Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine iz Trebinja, a u projekat koji je finasiran sredstvma Razvojnog programa Republike Srpske bili su uključeni Zavod za kulturno-istorijsko nasljeđe RS, Centralni institut za konzervaciju iz Beograda i stručnjaci iz Muzeja Semberije.

Ivana Grujić kaže da se vršilo istraživanje na objektu koji je pronađen 2015. godine.

“Ovaj objekat, koji je po pokretnom arheološkom materijalu datiran u prvi i drugi vijek, prethodio je građevini sa sačuvanim luksuznim podnim mozaicima i ostacima freskoslikarstva na zidovima iz 3. i 4. vijeka, koja je otkrivena 2008. godine”, rekla je Grujićeva.

Prema njenim riječima, smatra se da je stariji objekat koji je obnovljen stradao u požaru.

Materijal koji je pronađen tumači se da su tokom prvog, drugog i trećeg vrijeka proces romanizacije tekao sporo i domorodačko stanovništvo je uvođeno u sistem, te da su Skelani i Podrinje imali veliki značaj u tom vremenu.

“U vrijeme rimske vladavine srednje Podrinje bilo je jedno od najnaseljenijih područja provincije Dalmacije. Dosadašnja arheološka istraživanja potvrđuju koliko je Rimljanima bio važan ovaj kraj zbog eksploatacije rude srebra. Oni su postepeno, uvođenjem domorodačkih plemena u svoj administrativni sistem i obezbjeđenjem sigurnosti puteva, stvorili ovdje državni aparat“, objašnjava Grujićeva.

U okviru projekta nastavka arheoloških istraživanja u Skelanima, ove godine je obavljena konzervacija na lokalitetu Zadružnog doma te u muzeju u Crvici, gdje su u dvije prostorije konzervisani mozaici površine oko 70 metara kvadratnih i izloženo 30, od 80 otkrivenih rimskih spomenika.

You must be logged in to post a comment Login