U projektu “Tinejdžeri za održivi mir” više od 50 mladih

Projekat “Tinejdžeri za održivi mir” jedan je od rijetkih u Bratuncu koju nudi aktivnosti iz obrazovanja za osnovce i srednjoškolce iz mjesnih zajednica ove opštine.

Realizacija projekta krenula je početkom septembra i trajaće deset mjeseci gdje se djeci iz dvije mjesne zajednice, Glogova i Bjelovac, nudi kurs engleskog jezika, trening iz oblasti nenasilne komunikacije i predavanja na temu religije.

“Projektom je predviđeno 50 djece i mladih iz dvije mjesne zajednice Glogova i Bjelovac. Na naše oduševljenje taj broj je veći, a učestvuju djeca i mladi iz drugih mjesnih zajednica kao i gradskog dijela ove opštine”, kaže vođa projekta Una Zečić iz Udruženja “SuperU” Bratunac.

Cilj projekta je da se tinejdžeri iz ovih mjesnih zajednica, koje su imale malo kontakta poslije rata, upoznaju, povežu i povećaju toleranciju i međusobno razumjevanje, a ujedno i osnaže za dalje obrazovanje i zaposlenje kroz kurs engleskog.

Ona kaže da je za sve učesnike prijevoz i učešće u projektnim aktivnostima besplatno, a da je kurs engleskog raspoređen prema uzrastu.

“Časovi engleskog su prilagođeni uzrastu kako bi djeca i mladi nadopunili svoje znanje, da se osnaže za dalju karijeru i obrazovanje, dok na treningu iz oblasti nenasilne komunikacije uče kako da na pravilan način izražavaju svoja osjećanja i kako da što bolje komuniciraju sa svojom porodicom, vršnjacima, prijateljima i nastavnicima u školi kako bi se bolje upoznavali i prevazilazili razlike. Što se tiče predavanja iz oblasti religije, održavaće se predavanja gdje će se govoriti o vrijednostima i sličnostima između islama i hrišćanstva, a ne o razlikama što se stalno potencira”, kaže Una Zečić.

Krajem juna naredne godine svi učesnici će dobiti sertifikate o pohađaju kursa engleskog jezika. Projeka je finansiran od strane Američke Ambasade u BiH.

You must be logged in to post a comment Login