U flamanskom Parlamentu izložba “Srebrenica – Izvori života”

U flamanskom Parlamentu predstavljena je izložba fotografija “Srebrenica – Izvori života” koja govori o Srebrenici danas koju je priredila volonterka terapeutske organizacije Crea Thera International Habiba Boumaâza.

Flamanski Parlament organizovao je komemorativni dan povodom obilježavanja 20. godina genocida u Srebrenici gdje su pozvana sva ambasadorska predstavništva u Kraljevini Belgiji, predstavnici Evropskog parlamenta kao i mnoge druge visoke zvanice.

Na ovom skupu učestvovali su i osnivači terapeutske organizacije Crea Thera Inernational koja više od sedam godina djeluje u Srebrenici, Thomas Deleu, Cristian Deleu, Mat Deleu kao i autorka izložbe Habiba Boumaâza.

Izložba fotografija oslikava Srebrenicu danas i obuhvata teme iz radionica i djece tokom rada ove organizacije na teritoriji srebreničke opštine.

Thomas Deleu rekao je da nakon sedam godina postoji određeni napredak ali da se Srebrenica susreće sa problemima zaposlenja i sve više je izražen odlazak ljudi iz ovog malog mjesta.

Crea Thera International u Srebrenicu se pojavila sa jasnim ciljem, da pomogne ljudima u daljem postkonfliktnom oporavku gdje se najviše radilo sa djecom ali i sa stručnjacima iz oblasti psihologije, pedagogije i različitih vrsta kreativne terapija.

Ova organizacije danas ima muzičkog i umjetničkog terapeuta i dalje je aktivna u Srebrenici, uprkos sve težoj ekonomskoj situaciji.

You must be logged in to post a comment Login