Sve češće noćne straže protiv divljih svinja

Poljoprivrednici u srebreničkim selima koji žele sačuvati svoje usjeve i obrati plodove, pored dnevnog rada na polju moraju i da dežuraju tokom noći.

Iz godine u godinu šteta od divljih svinja u udaljenim srebreničkim selima, ali i onim bliže gradu, je velika jer ove životinje nanose velike štete na kukuruzu i krompiru, a tokom jedne noći mogu da unište sve što su domaćini radili tokom godine.

U svojoj njivi u Gornjim Potočarima svaku noć dežura Zahid Efendić jer je to jedini način da sačuva usjeve do berbe.

„Divlje svinje iz noći u noć uništavaju sve veće poljoprivredne površine pod kukuruzom i ostalim kulturama. Noćne straže, lupanje u metalne predmete i lavež pasa kao da nimalo ne uznemiravaju ove štetočine koje prosto preoru i izgaze parcelu u kojoj se nađu. Da bi sačuvali nešto što smo proizveli organizujemo se i dežuramo noću”, kaže Efendić.

Prema njegovim riječima ove godine je kukuruz veoma dobro rodio što će mu omogućiti kvalitetniju ishranu krava, bikova i junica koje ima u svojoj štali.

Efendić ističe da Opština Srebrenica nema stavku za nadoknadu štete koju uzrokuju divlje svinje, a da Lovačko društvo „Javor“ povremeno organizuje hajke na ovu divljač što nije dovoljno kako bi se smanjile štete na poljima u ovoj opštini.

Ipak poljoprivrendici moraju da se organizuju i da dnevni fizički rad nastave i kasnim dežurstvima u njivama jer je to jedini način da sačuvaju plaodove svoga rada.

You must be logged in to post a comment Login