Suzana Marčeta: “Želja mi je da jednog dana imam sopstvenu poslastičarnicu”

Suzana Marčeta iz Bratunca ima 24 godine, a već dvije godine pravi torte i kolače po narudžbi.

Kako kaže, na ideju je došla slučajno, po preporuci komšinice. Danas ima vjerne mušterije koje joj dolaze iznova i koje preporučuju njene torte i kolače svima.

“Naravno, ranije sam pravila kolače i torte za sebe i svoje, međutim, prije otprilike dvije godine došla sam na ideju da pravim slatkiše po narudžbi i, sve je više mušterija, jer kad su ljudi zadovoljni proizvodima, ne treba bolja reklama, priča o mojim kolačima sama se širi“, kaže nam uz osmijeh Suzana.

Završila je srednju medicinsku školu u Srebrenici i, nemajući posla u svojoj struci, prvo je radila kao kelner, a trenutno radi u trgovini, a svaki trenutak slobodnog vremena provodi u kuhinji sa mikserom, šerpom i varjačom.

“Mene opušta pravljenje torti i kolača, to je posao koji obožavam. Kad napravim tortu i kad sam zadovoljna kako sam je napravila, taj osjećaj se ne može porediti ni sa čim na svijetu. Ovo može da radi samo neko ko voli, jer ovdje neke zarade nema. Dok ja kupim materijal, dok uradim, jer torta se ne može napraviti za 15 minuta, sve zavisi od torte, ali najmanje treba dva sata da se napravi kako treba, tako da ja nemam neke novčane koristi od toga. Samo ogromno zadovoljstvo kad posao ispadne kako treba“, dodaje Suzana.

Cijena njenih torti zavisi, naravno, od ukusa, oblika i veličine, a kreće se od 15 KM pa nadalje. Cijena kolača je 12 KM po kilogramu, a Suzana sve pravi po narudžbi i želji kupaca.

Ova vrijedna djevojka nema pomoćnika, ponekad joj majka pritrči u pomoć, ali uglavnom sve radi sama, iako posla ima sasvim solidno.

“Pošto od kada znam za sebe imam želju da otvorim svoju poslastičarnicu, zato sam i počela sa svim ovim, a ko zna, možda nekad i uspijem. Ja ću se boriti da jednog dana imam svoju radnju sa lično svojim kolačima, a do tada ću na ovaj način da živim svoj san“, kaže na kraju našeg razgovora Suzana.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login