Srebrenica dobija novi inspirativni mural

Italijanski umjetnik poznat kao Manu Invisible večeras je počeo pripremu za novi mural koji će se nalaziti na glavnoj magistralnoj saobraćajnici, odmah pored osnovne škole.

Na muralugrafitu pisaće “SVIJEST”, kombinovanim ćiriličnim i latiničnim alfabetom kako bi se sa Balkana, Srebrenice poslala pozitivna poruka koju će ovaj umjetnik kreirati.

“Srebrenicu smo izabrali zbog dešavanja iz rata, ali i zbog toga što smo upoznali Irvina Mujčića koji nam je bio odličan vodič i koji nas je upoznao sa pravom stranom Srebrenice i njenim ljepotama”, kaže Manu Invisible, koji se u javnost predstavlja umjetničkim imenom i sa maskom na licu.

Prema njegovim riječima, motivi ovog murala su ljudi koji su uvijek podijeljeni, a mural će činiti i jezero Perućac i rijeka Drina koja predstavljaju narode sa obje strane, BiH i Srbije.

“Ovaj kraj ima izuzetno lijepu prirodu i moja želja je da im skrenem pažnju na ono što imaju, da je čuvaju ali i da ih vratim prirodi jer tako će oni biti bliži ljudima”, priča ovaj umjetnik.

Svako slovo biće visoko dva metra, dok će mural biti dugačak do 12 metara i trebao bi biti gotov u četvrtak veče.

You must be logged in to post a comment Login