Srebrenica čeka izvršenje sudskih presuda

Opština Srebrenica čeka izvršenje sudskih presuda, koje su pravosnažne više od godinu dana, protiv osam preduzeća u toj lokalnoj zajednici koja su zloupotrijebila sredstva dobijena za stimulisanje rada i zapošljavanje.

“Većina preduzeća koja su dobila podsticajna sredstva nisu realizovala preuzete obaveze i nisu zaposlila radnike za što su se ugovorima obavezala”, rečeno je Srni u opštinskom Odjeljenju za finansije.

Presude je donio Okružni privredni sud u Bijeljini protiv preduzeća “Sević trans”, “Spider”, “Polet”, “Feros les”, “Dires”, “Dir-med”, “Nikolas” i “Malić turs” koja, prema tim odlukama, treba da vrate iznose dobijenih podsticajnih sredstava uz zatezne kamate i da plate sudske troškove.

Većina tih firmi je ugašena nakon dobijanja podsticajnih sredstava ili su pod stečajem i njihovom prodajom nije moguće namiriti sredstva, pa banke, koje su uz hipoteke na imovinu dale garanciju vlasnicima tih firmi, nastoje da pljenidbom te imovine namire potraživanja i izmire obaveze prema opštini.

U opštini Srebrenica očekuju da se realizuju sudske odluke i da ta sredstva ulože u razvoj i stimulisanje firmi koje imaju realne planove proširenja i zapošljavanja novih radnika i koje su se već pokazale ozbiljnim i odgovornim ulažući značajna sredstva u pokretanje proizvodnje i uspješnim poslovanjem.

Savjet ministara BiH je 2009. godine za opštinu Srebrenica izdvojio 1,5 miliona KM s ciljem podsticaja ekonomskog razvoja i stimulisanja rada i zapošljavanja u malim i srednjim preduzećima.

Opština je ta sredstva u različitim iznosima, zavisno od najavljenog broja otvaranja novih radnih mjesta, dodijelila lokalnim firmama.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login