Slovenija nudi stipendije za magistarske i doktorske studije za 2019. studentsku godinu

Državni fond za stipendije Republike Slovenije objavio je konkurs za dodelu stipendije „Ad futura“, za magistarske i doktorske studije, koje su namijenjene državljanima Zapadnog Balkana, na područjima prirodnih nauka, tehnike i medicine na obrazovnim ustanovama u Sloveniji.

Među države Zapadnog Balkana se po ovom javnom konkursu ubrajaju Bosna i Hercegovina, Republika Crna Gora, Republika Kosovo, Republika Makedonija i Republika Srbija.

Ukupni iznos raspisanih sredstava za stipendije iznosi 600.000,00 EUR i namijenjena su za sve godine trajanja studija. Pravo na stipendiju se dodjeljuje od godine upisa na studij (2019/2020) do završetka pojedinačnog obrazovnog programa.

Stipendija može da bude dodijeljena za životne troškove i/ili školarinu na sljedeći način:

  • za životne troškove, koji iznose 700 EUR mesečno odnosno 8.400 EUR za jednu studentsku godinu ili
  • za školarinu, koja se uplati neposredno obrazovnoj ustanovi, pri čemu školarina ne smije da iznosi više od 3.000 EUR za jednu studentsku godinu.

Na osnovu ovog konkursa kandidat ne može dobiti stipendiju za integrisane magistarske programe.

Rok i uslovi za prijavu:

Rok za prijavu je do 2.9.2019. godine. Kandidat do roka za prijavu mora imati uređeno privremeno prebivalište ili sklopljenu važeću punomoć sa osobom, koja ima prebivalište u Republici Sloveniji. Jedan od uslova za dodjelu stipendije je i to da student ne smije da bude stariji od 28 godina na prvi dan početka studija.

Kandidat mora za vrijeme studija da boravi z Sloveniji.

Za više informacija se obratite na: [email protected] ili na Facebook stranicu Studiraj u Sloveniji.

Izvor: Hoću.ba

You must be logged in to post a comment Login