Škola istraživačkog novinarstva

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poziva sve zainteresovane studente novinarstva i novinare koji imaju do 30 godina da se prijave na Školu istraživačkog novinarstva, koja će trajati od 5. oktobra 2015. do 29. februara 2016. godine. Škola je besplatna, a prethodno iskustvo u istraživačkom novinarstvu nije neophodno.

Škola se sastoji iz tri segmenta:

1. Tokom prve sedmice trajanja škole istraživački tim CINS-a će izabranim učesnicima održati trening u Beogradu u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Petodnevni trening (5. oktobar – 9. oktobar) obuhvatiće sve segmente rada istraživačkih novinara: osnove istraživačkog novinarstva, etički i profesionalni standardi, intervju, razvijanje mreže izvora, pronalaženje informacija i izbor tema, provera činjenica, rad sa bazama podataka, napredna pretraga interneta, zahtjevi za pristup informacijama, sigurnost novinara itd. Kroz vježbe i praktične primere CINS-ov tim će predstaviti sve vještine i znanja neophodne za bavljenje istraživačkim novinarstvom.

2. Učesnici će poslije treninga imati priliku da u saradnji sa novinarima CINS-a i uz njihovo mentorstvo rade na sopstvenim istraživanjima. Svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima biće objavljeni na CINS-ovom sajtu.

3. Pred sam kraj škole predviđen je još jedan dvodnevni trening u Beogradu, krajem januara ili početkom februara, kada će polaznicima koji su uspješno završili školu biti dodjeljeni sertifikati. Prisustvo ovom treningu je takođe obavezno.

Konkurs je otvoren do ponoći 11. septembra 2015, a CINS će o izboru kandidata javnost obavestiti na sajtu www.cins.rs, u roku od 10 dana nakon završetka konkursa. Zainteresovani se mogu prijaviti na adresu [email protected] tako što će poslati svoj CV i prijavni formular, sa subjektom mejla: “Prijava na školu istraživačkog novinarstva.”

Prijavni formular možete preuzeti ovdje.

You must be logged in to post a comment Login