Sistemom za navodnjavanje biće obuhvaćeno 5.000 hektara zemljišta u RS

Na 5.000 hektara zemljišta u RS biće izgrađeni sistemi za navodnjavanje zahvaljujući Projektu razvoja navodnjavanja, koji se već realizuje.

O značaju tog projekta dovoljno govori i podatak da ova mjera povećava prinos i do 35 odsto.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pojasnili su da je u RS u toku realizacija Projekta razvoja navodnjavanja vrijednog 24 miliona američkih dolara, čiji je cilj rehabilitacija i modernizacija postojećih sistema za navodnjavanje, te izgradnja novih sistema. Od toga će 85 odsto iznosa biti finansirano iz kredita Svjetske banke, a minimalno 15 odsto će obezbijediti korisnici, lokalne zajednice i Vlada RS.

“U 2015. godini, prema izvještajima dobijenim od korisnika sistema, primjena navodnjavanja je uticala na povećanje prinosa zasijanih kultura od 30 do 35 odsto u poređenju sa površinama koje nisu navodnjavane”, naglasili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Stručnjaci kažu da se kod nas navodnjava samo jedan odsto obradivih površina, što je veoma malo u odnosu na zemlje gdje je poljoprivredna proizvodnja razvijenija, a u kojima je navodnjeno više od 10 odsto površina.

“U poljoprivredi postoje takozvane dobre i loše godine, a loše su one kada imate ekstremne suše i ekstremne kiše. Svakih nekoliko godina pojavljuju se suše, koje odnesu 40 do 60 odsto prinosa biljaka, pa nekad i više”, naglasio je Mihajlo Marković, profesor na studijskom programu biljna proizvodnja Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka.

On kaže da će navodnjavanje zbog toga donijeti pozitivne rezultate, što se posebno odnosi na kukuruz, ali i na mnoge povrtarske i voćne vrste.

“Uloga navodnjavanja je dvojna. Prva se odnosi na borbu protiv negativnih posljedica suše, kako ona ne bi smanjila prinos ili potpuno uništila usjeve, a druga je da se prinos poveća. Prinos i u normalnim godinama bude povećan ako se površina adekvatno navodnjava”, rekao je Marković.

Da je u RS trenutno malo površina pod sistemom slaže se i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koji ocjenjuje da je planirano navodnjavanje veoma značajan projekat.

“Imajući u vidu klimatske promjene, činjenica je da ćemo, ako ne budemo imali adekvatan sistem navodnjavanja površina, biti ograničeni u pogledu uzgoja kultura kao što su prije svega kukuruz i soja”, kaže Marinković.

Iz resornog ministarstva ističu da su u prvoj fazi realizacije projekta već izgrađena dva sistema za navodnjavanje pod pritiskom, i to u bijeljinskom Novom Selu, te u mjestima Gojkovo i Stakića polje, opština Pelagićevo, ali zbog poplava u 2014. nisu stavljeni u rad.

“U drugoj fazi realizacije projekta u pripremi je tehnička dokumentacija za izgradnju sistema za navodnjavanje na lokacijama Ljubinjsko polje, opština Ljubinje, u 20 mjesnih zajednica u opštini Bratunac, i na lokalitetu Maglajani, opština Laktaši”, ističu iz resornog ministarstva, iz kojeg su potvrdili da postoji mogućnost da bude obuhvaćeno još nekoliko opština.

Izvor: Nezavsine

You must be logged in to post a comment Login