Simbolima Srebrenice: Italijani uljepšavaju zidove

Četvoro mladih Italijana, ilustratora, grafički dizajneri i arhitekta, od 29. jula borave u Srebrenici gdje su obišli sve ljepote ove opštine i već nekolio dana oslikavaju jedan zid raznim motivima, motivima Srebrenice.

Lugi, Lorenzo, Marta i Stefania iz Breše su, i u Srebrenicu su došli da posjete “Kuću prirode” gdje su uz pomoć organizacije “OKSE”, koja je pomogla kupovinu boja, i Irvina Mujčića počeli sa oslikavanjem zida preko puta stare policije.

“Gdje god smo došli počinjali smo sa kafom, ljudi su divni i gostoljubivi”, priča Stefania koja kaže da su teme radova zapravo sve ono što su imali priliku da vide tokom obilaska.

Teme crteža su razne. Od Emina i Jasenove, alata kojim potkiva konje, Kuća prirode, planine, priroda, Dervišagića kuća, nekropole stećaka, granice među ljudima, kafa, Drina, cigarete Drina, do portret Irvina Mujčić…

Jedan od stanara obližnje zgrade kaže da mu se dopada i da zid izgleda mnogo veselije.

“Od našeg prijatelja saznali smo za ‘Kuću prirode’ nedaleko od Srebrenice i tako je sve i počelo. Željeli smo da ovdje doživimo Srebrenicu i to smo oslikali na zid”, kaže Lugi.

Njihov cilje je bio da ostave nešto lijepo i pozitivo iza sebe, što svakako i jesu uradili.

Sutra planiraju da završe svoje radove, a već prekosutra se vraćaju u Italiju.

You must be logged in to post a comment Login