Ricciotti Ensamble iz Holandije oduševio Srebreničane

Fantastični Ricciotti Ensamble, simfonijski orkestar iz Holandije u sklopu svoje turneje Ricciotti’s BiH Tour sinoć je posjetio Srebrenicu gdje je nastupio u sklopu sedme tradicionalne manifestacije “Kao nekad prije”.

Šaroliki repertoar Ricciotti Ensamble sinoć je nastupio u Srebrenici i oduševio veliki broj posjetilaca koji su došli da se sa svojim prijateljima i komšijama sjete kako je nekada život tekao u ovoj čaršiji.

“Mnogo sam slušao balkansku muziku tako sam došao na ideju da je uvrstimo u repertoar jer je veoma bogata, imate sevdah, folk, rok…”, kaže Leonard Evers, dirigent i umjetnički menadžer Ricciotti Ensambla.

Mnogi su se obradovali makedonskim, bosanskim narodnim pjesmama, ali i poznatim autorima poput Kemala Montena i Dubioze Kolektiva ali i drugih pjesama iz bogatog repertoara ovog sastava.

Ricciotti Ensamble je 15. jula krenuo na turneju iz Holandije koju završava večeras 2. avgusta u Tuzli i u sklopu ovog putovanja napravio je oko 60 nastupa. Karakteristično za ovaj sastav jeste to što nikad ne svira u salama već po različitima ustanovama, bolnicama, prihvatilištima, parkovima, zapravo svugdje gdje postoji publika i potreba jer, kako kažu, muzika nije samo za bogate.

Prvi put ovaj sastav u našu zemlju došao je 1996. godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da bi se sada ponovo vratio da vidi kako se razvija ova zemlja.

Orkestar je nastupio sa 40 izvođača, mladih muzičara i sa Mišom Petrovićem liderom benda Mostar sevdah Reunion i Nerminom Tulićem iz sastava EtnoSaraj koji su za ovu turneju pripremili repertoar i nijedan nastup, od oko 60 koliko su imali, nije bio isti.

Mišo Petrović izrazio je želju da se ponovo vrati u Srebrenicu i napravi koncert.

Zahvaljući prijateljima Ricciotti Ensamble održao je turneju u našoj zemlji koja je zapaženo prošla a vjerujemo da je mnogo ljudi uveselila i barem na kratko vratila im osmjeh na lice i ritam u kukovima.

Autor teksta i fotografije: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login