Rattan Sedia već pet godina proizvodi u Srebrenici

Rattan Sedia d.o.o Brčko u Srebrenici posluje već pet godina i zbog visokih troškova rente zatvoren je pogon za pletenje namještaja i znatno je smanjen broj zaposlenika.

Poslovnica Rattan Sedia d.o.o 2012. u Srebrenici otvara pogon i tada pruža obuku i posao za više od 50 ljudi koji pletu namještaj, a nakon čega se otvara pogon za proizvodnju WPC podova.

Prošle godine srebreničkoj poslovnici dolazi do poskupljenja kirije sa 1.900 KM, povećava se na oko 2.400 KM koja se plaća Vladi Republike Srpske, i menađžment preduzeća traži pomoć Opštine Srebrenica ili će morati da otpusti pletače.

“Menadžment naše firme tražio je pomoć Opštine Srebrenica koja je obećala, međutim ni do danas ništa nije urađeno tako da su pletači otpušteni”, kaže Mirsad Bektić, referent za nabavku u srebreničkom pogonu.

Broj radnika sa 15, smanjen je na 6  i ostao je pogon za proizvodnju WPC podova koji je prošle godine proizveo 10.000 kvadrata, dok je 2012. godišnja proizvodnja bila 2.000 kvadrata. Većina proizvoda iz ove firme ima sigurno inostrano tržiše.

“Mislim da je ova firma pokazala svoju ozbiljnost jer je tu 5 godina i pokazala je spremnost da proširi kapacitete, ali sa ovim troškovima, veoma je teško”, objašnjava Bektić.

Trenutno proizvodnja je obustavljena zbog niskih temperatura, a od februara će se nastaviti proizvodnja podnih podloga, a zaposliće se još 4 radnika i radiće se u tri smjene.

Radnici strahuju da ne dođe do zatvaranja pogona jer su zadovoljni uslovima i prilikom da rade, posebo jer je plata redova, iako je pogon natkriven limom, bez izolacije.

Ukoliko bi Opština Srebrenica, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, pronašla način kako da se smanje troškovi kirije, ovo preduzeće moglo bi da zaposli više ljudi, a zainteresovani su i da pokrenu linju za proizvodnju namještaja za plažu.

You must be logged in to post a comment Login