Raspisan konkurs za nekoliko nagrada „Luka Milovanov Georgijević“

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Srebrenica u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srebrenica raspisuje konkurs za nagrade i stipendije u sklopu kulturno-prosvjetne manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“-

Konkurs je raspisan za nekoliko nagrada:

1)         književnu nagradu „Luka Milovanov Georgijević“ u dvije kategorije:

–           esej ili studija o liku i djelu Luke Milovanova Georgijevića;

            –     poezija (dostaviti do tri pjesme na slobodnu temu);

2)         novinarsku nagradu „Boško Milovanović“

Novinarski članci mogu podrazumijevati razne oblasti (kultura, ekonomija, ekologija, medicina, nauka, politika, sport, vrijeme, zabava, itd.) bez žanrovskih ograničenja (građansko, kolaborativno, istraživačko, književno, narativno i kolumnističko novinarstvo )

3)         literarnu nagradu „Živan Jovanović“ za esej na temu „Moj grad kroz vijekove“ (konkurs za osnovce i srednjoškolce)

4)         studentsku stipendiju „Luka Milovanov Georgijević“ (za najuspješnijeg studenta sa područja opštine Srebrenica)

–           Za književnu i novinarsku nagradu mogu konkurisati svi afirmisani i neafirmisani stvaraoci regiona, bez starosnog ograničenja, dok za literarnu nagradu radove šalju isključivo osnovci i srednjoškolci.

–           Radovi moraju biti otkucani na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, te potpisani šifrom, uz razrješenje šifre u posebnom dokumentu.

–           Zainteresovani autori svoje radove mogu slati putem pošte na adresu SPKD “Prosvjeta“ Srebrenica, ul.Milivoja Mičića bb, 75 430 Srebrenica,  ili na elektronsku adresu [email protected]

–           Ukoliko radove šaljete putem pošte potrebno je da ih dostavite u pet primjerka potpisana šifrom, a u posebnu kovertu da dostavite razrješenje šifre sa ličnim podacima (ime i prezime, mjesto stanovanja, kontakt telefon, email adresa).

–           Ako konkurišete putem elektronske pošte onda radove potpisane šifrom šaljete u jednom word ili pdf dokumentu, a u posebnom dokumentu razrješenje šifre sa ličnim podacima (ime i prezime, mjesto stanovanja, kontakt telefon, email adresa).

–           Za studentsku stipendiju na prethodno navedenu adresu neophodno je dostaviti: ovjerenu fotokopiju lične karte, dokaz o redovnom studiranju na javnom univerzitetu i potvrdu o prosjeku ocjena tokom dosadašnjeg studiranja;

–           Rok za dostavljanje do sada neobjavljenih radova i potrebne dokumentacije za stipendiju je do 15.10.2019. godine;

–           Nagrađeni učesnici će biti pozvani na kulturno-prosvjetnu manifestaciju „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ koja će u Srebrenici biti održana u drugoj polovini oktobra.

–           O nagradama će odluku donijeti petočlani žiri.

–           Nagrađena i pohvaljena ostvarenja biće objavljena u 5. broju časopisa za kulturu, umjetnost i nauku „Srebrni vijenac“ u izdavaštvu SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica, a autori će biti prigodno nagrađeni.

–           O programu manifestacije blagovremeno će biti upoznati učesnici i javnost, a sve dodatne informacije možete dobiti putem elektronske pošte [email protected] ili na broj telefona + 387 65 623 468.

Kulturno-prosvjetna manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ nizom kulturnih i naučnih događaja je omaž liku i djelu Luke Milovanova, filologa i književnika, rođenog 1784. godine u Srebrenici, koji je tokom kratkog života kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba, iza sebe ostavio stope kojim je Vuk Stefanović Karadžić hodio na putu jezika i književnosti. Istim stopama su nastavili i istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Jovanović i Boško Milovanović koji su svoj život posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja. Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost.

You must be logged in to post a comment Login