Radionice fotografije za mlade u Višegradu

U sklopu programa petogodišnjeg festivala “The Complete Freedom of Truth / Potpuna sloboda istine” u Višegradu, Andrićgradu priređeno je nekoliko radionica za mlade ljude.

Kulturni festival “The Complete Freedom of Truth” je petogodišnji program koji je ove godine počeo u Bosni i Hercegovini u tri grada Jelah, Višegrad i Srebrenica i traje od 2. do 22. avgusta. Program ima za cilj upoznavanje i umrežavanja mladih umjetnika iz sedam država, promociju kulture i razvoj malih sredina u smislu osnaživanja i podsticaja mladih u pokretanju omladinskih akcija i sadržaja.

Naša ekipa trenutno boravi u Višegradu gdje se, uporedo sa Jelehom, od 2. do 9. avgusta održava ovaj kulturni festival koji nudi pozorišne, plesne, muzičke, lutkarske i radionice fotografije i filma.

Radionicu fotografiju i videa vode Lidija Antonović iz Srbije i Julia Brown iz Irske koje imaju osam polaznika od čega je sedam iz Višegrada i jedno iz Rumunije.

“Fotografišemo lokalne ljude, turiste, učesnike ostalih radionica, grad, arhitekturu ali i aktivnosti festivala. Fotografije se koriste za dokumentovanje aktivnosti sa projekta. Julia uporedo radi film tako da će se neke fotografije naći u dokumentarnom filmu o projektu”, rekla je Lidija.

Zajedno sa Lidijom radi Julia koja planira na kraju projekata napravi dokumentarni film sa prvog TCFT u Bosni i Herecegovini.

“Odabrala sam fotografiju jer nisam imala priliku do sada da se okušam, kod nas nije bilo mogućnosti da odete na neki kurs i naučiti nešto o fotografiji. Ujedno ovo je i druženje, upoznavanje novih ljudi iz Evrope”, rekla je Helena Govedarica iz Višegrada.

Glavna tema radionica je istina, sloboda, razumjevanje, jednakost.

“Mi se trudimo da prikažemo Višegrad kroz fotografiju i film. Želimo da pokažemo istoriju Višegrada koja je jako bogata i da ga prikažemo kao mjesto u koje svako treba da dođe, a ja ću se nakon fakulteta ovdje vratiti”, rekao je Danilo Savić, učesnik projekta i radionice fotografije u Višegradu. On je dodao da planira da se pridruži nastavku aktivnostima u Srebrenici od 11. do 22. avgusta.

Najmlađa učesnica programa je Teodora Sarić koja ima 13 godina prvi put je na radionicama ove vrste.

“Sve mi se dopada na ovom programu ali imam afinitete prema fotografiji i filmu zbog čega sam baš odabrala ove radionice. Dopada mi se druženje i mislim da je ovo velika prilika za nas iz Višegrada da učestvujemo u nekom programu i da jedan ovakav festival dođe kod nas.”

Kroz rad u radionicama mladi koriste kvalitetnu opremu i uče o fotografiji gdje na licu mjesta biraju modele i na taj način pragmatično uče.

Više infomacije potražite na FB i Twitter stranicama i web stranici www.thecompletefreedomoftruth.com.

Autor teksta i fotografije: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login