Protekla godina najtoplija u istoriji

Godina 2016. proglašena je najtoplijom u istoriji, izvijestila je u srijedu Svjetska organizacija za zaštitu prirode – WWF (World Wide Fund for Nature) te pozvala na hitne međunarodne akcije.

“Danas su NASA i američka državna kancelarija za okeane i atmosferu (NOAA) proglasili 2016. najtoplijom zabilježenom godinom na globalnom nivou”, saopštio je WWF te poručio kako su rekordne temperature u 2016. signal za hitnu međunarodnu akciju.

Voditelj odjela za klimu i energiju WWF-a Manuel Pulgar Vidal kaže kako istraživanja pokazuju da je 2016. najtoplija godina ikad izmjerena.

“Ako je ikada bilo vrijeme za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, to je sada. Iako globalni pokret za rješavanje ove krize raste, priroda nas uporno podsjeća da moramo ubrzati tempo”, poručio je Pulgar-Vidal.

Klimatske promjene koje je prouzrokovao čovjek širom svijeta već destabiliziraju proizvodnju hrane, prouzrokuju nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama.

Od ubrzanog topljenja leda na Arktiku i Antarktiku do razornih ciklona, suša i požara, priroda nas upozorava. Glavni pokretači prošlogodišnjih teških vremenskih prilika ne pokazuju znakove usporavanja i nastaviće uticati na vremenske uslove u 2017.

“Vrijeme je da uvažimo Pariški sporazum i povećamo usmjerenje prema čistoj energiji u nadolazećim godinama. Moramo uspostaviti saradnju privatnog sektora, civilnog društva te nacionalnih i lokalnih vlada kako bi naš zajednički odgovor bio jači i ambiciozniji. Rješavanje tog problema mora se temeljiti na dugoročnim planovima i strategijama koje su neophodne za prelaz na ekonomiju budućnosti – ekonomiju koja počiva na čistim i obnovljivim izvorima”, istaknuo je Pulgar Vidal.

Izvor: Fena

You must be logged in to post a comment Login