Proljetno čišćenje kuće može poboljšati psihičko zdravlje

Tolerancija prema neurednom prostoru u kojem boravite može varirati od osobe do osobe, međutim, mnogi stručnjaci tvrde da se svako čišćenje, a pogotovo proljetno povezuje s očuvanjem psihičkog zdravlja.

Kako piše CNN, ima nešto u tome što započinjemo veliko proljetno čišćenje u proljeće dok se vani priroda “budi”. U nastavku teksta donosimo nekoliko zanimljivih metoda koje vam mogu pomoći da istovremeno očistite nered u kući, ali i u vama.

Metoda KonMari?

Marie Kondo popularizirala je prednosti organiziranja i pospremanja vaše kuće svojom bestseller knjigom “The Life-Changing Magic od Tidying Up”.

Njena metoda nazvana je “KonMari”, prema kojoj se prilikom pospremanja za svaku stvar zapitate “da li je ovo uspomena na nešto i usrećuje li me”. Ako je odgovor “ne”, tu stvar bacate.

“Na taj način, u fizičkom svijetu stvaramo obrazac razmišljanja ili jednostavnije rečeno – ako radiš nered oko sebe, nered je zapravo u tebi”, kazala je Regina Leeds, autorica hvaljene knjige “One Year To an Organized Life”.

Povećava se osjećaj samopoštovanja

Kada se riješimo nereda oko sebe, to će podići naše samopoštovanje i usmjeriti nam energiju na promjene gdje ćemo biti optimističniji u pogledu na život.

Psiholozi odobravaju ovakve tvrdnje

Ne treba biti profesionalac u organiziranju životnog prostora ili izuzetno poznavati pravila feng shuija da bi se shvatila prednost čišćenja nereda oko sebe. I psiholozi se slažu da ljudi stvaranjem fizičkog nereda zapravo prikrivaju vlastite probleme.

Napominju kako je gomilanje stvari potpuno drugačiji nivo “poremećaja”.

“Živimo u kulturi koja počiva na konstantnom nabavljanju stvari, pa postoje neki od nas koji čeznu za mirom koji može doći s manje nereda”, naveo je Michael Tompkins, licencirani psiholog i stručnjak za kognitivnu terapiju u San Franciscu.

Stvaranje kontinuiteta

Tolerancija prema neredu varira od osobe do osobe, nekima može smetati gomila prljavog veša u ćošku sobe, neki s tim mogu živjeti sedmicama i ne nervirati se.

Stvaranje navike čišćenja u određeno vrijeme psihički je lakše podnijeti jer tako niste dopustili da se nakupi smeće, jer je onda teže pokrenuti se i očistiti ga.

You must be logged in to post a comment Login