Premijera predstave “Don Kihot” u Tuzli

Grupa srednjoškolaca iz Srebrenice početkom godine održala je dvije predstave u Italiji, adaptacija poznatog djela Servantesa “Don Kihot” u gradovima Veneciji i Bolcanu početkom godine a 4. jula biće premijera u Tuzli kao i nastup u Sarajevu 7. jula.

Mladi iz Srebrenice i Tuzle već užurbano rade na pripremi predstave u produkciji Teatra Zappa iz Italije, Festivala savremena umjetnosti arTz i Fondacije Alexander Langer i uz podršku Rusmira Krdzalića.

Tim povdom juče je u Tuzli  održana pres konferencija gdje je najavljeno održavanje međunarodne manifestacije “Može li biti Evrope bez multikulture?” od 3. do 5. jula u Tuzli u sklopu deseta Međunarodna sedmica sjećanja koja se održava u Srebrenici, Tuzli i Sarajevu.

Takođe, najavljeno je da će na 40 lokacija u Tuzli 4. jula biti izveden teatarski performans sa više od 100 umjetnika iz Tuzle, Srebrenice i Hrvatske.

“Fondacija Alexander Lager kao koproducent uključila se u realizaciju projekta s ciljem da održi i ojača zajednički život u BiH, te da kroz umjetnost i kulturu prikaže BiH u svijetu”, izjavila je članica Fondacije “Aleksandar Langer” Andrea Rizza Goldstein, javlja Fena.

Naučni komitet Fondacije “Alexander Langer” odlučio je da dodijeli Internacionalnu nagradu “Alexander Langer” za 2015. godinu Udruženju Adopt Srebrenica koja će im biti uručena 2. jula u Bocanu.

“Od 3. do 5. jula smo u Tuzli, to je za nas 20 godina od smrti Alexander Langera, naša fondacija nosi njegovo ime, on je bio veoma vezan za Bosnu i Hercegovinu, bio je predstavnik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju. U Tuzli planiramo napraviti sjećanje na Alexander Lengera i seminare pod naslovom “Može li biti Evrope bez multikulture?” jer je to za nas zanimljiva tema zbog trenutnog stanja u Evropi”, rekao je Rizza.

You must be logged in to post a comment Login