Povratnici u RS putuju stotinama kilometara zbog liječenja

Nura Begović je iz Srebrenice. Liječila se u Tuzli. Njen suprug, penzioner, u Sarajevu. Sistem je komplikovan. Priča nam, suprug kad je trebao hitnu operaciju, poslali su ga u Zvornik, piše N1.

“Desio mu se nesretan slučaj, morao je da se javi hitno u Srebrenicu i dobio je uputu za Zvornik, tamo su mu tražili, isjekao je tetive hitan je slučaj, u pitanju su sekunde, minute da mu ne odsjeku nogu i trebao je odmah da bude primljen na hirurgiju. On ne bira gdje će, prihvata sve, ali odmah su rekli da moramo platiti 800 maraka operaciju”, kazala je Nura Begović.

U koaliciji 1. mart kažu da se povratnici upućuju i u Banju Luku.

“Ljudi iz istočne Bosne mogu se uputiti npr. u Zvornik, ali postoji cijeli set usluga zbog kojih se upućuju u Banju Luku ili Beograd, ili u druge zdravstvene centre u Srbiji, što je problem ne samo za povratnike, nego i za sve građane sa tog prostora. I mnogo bi logičnije bilo da se unutar sistema zdravstvene zaštite njima osigura pristup bolnicama u Tuzli ili Sarajevu jer bi bilo praktično. To nema više veze sa nacionalnim već sa praktičnom situacijom”, rekao je Nedim Jahić iz Koalicije “1. mart”.

Federalno ministarstvo zdravstva priprema prijedlog odluke o liječenju povratnika.

“Pitanje primarne zdravstvene zaštite, bolničkog liječenja povratnika i vertikalne zdravstvene zaštite mora se riješiti sistematski. Posebno tamo gdje je ovaj problem, s obzirom na broj pacijenata najizraženiji, a to je Tuzlanski kanton na koji se odnosi gotovo 95 posto ovih slučajeva”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Dok se to ne desi, povratnici su primorani putovati i po gotovo 300 kilometara od Srebrenice do Banje Luke,  kako bi obavili medicinski pregled.

Vlada FBiH o ovom pitanju raspravljat će na narednoj sjednici. Ali, u suštini niko ne može prognozirati kada će ovo pitanje biti riješeno.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login