Počele pripreme za izgradnju spomenika mira

U centru Srebrenice, ispred robne kuće počeli su radovi na zaštiti i pripremi lokacije gdje će biti izgrađen spomenik mira i fontana.

Lokacija je obilježana i zagrađena, a kružni tok zatvoren za odvijanje saobraćaja.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ranije je najavio da bi do kraja godine trebao da bude završen spomenik mira.

Ranija ideja spomenika bila je sa ciljem odavanja počasti svim žrtvama iz posljednjeg rata, a projekat, pored spomenika imaće i fontanu. Vrijednost radova je 70.000 KM, kako je to rečeno ranije.

Radove izvodi preduzeće Kaliman company iz Srebrenice kao predstavnik grupe ponuđivača.

Rok za završetak radova je 30 dana.

Prošle godine odbornici u Skupštini opštini Srebrenica su nakon rasprave donijeli odluku o izgradnji spomenika mira na inicijativu međunarodnih organizacija za čiju izgzradnju će biti obezbijeđena sredstva, a plan je da spomenik bude izgrađen do 21. septembra 2019. godine, bio je jedna od zaključaka tada.

Do 30. juna bio je produžen konkurs povodom postavljanja “Spomenika i fontane mira” u Srebrenici, pod nazivom “Ruka u ruci”, na temu mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti.

Autori najboljih pjesama trebali su biti proglašeni 7. jula na otvaranju spomenika mira u centru Srebrenice, najavljeno je prilikom prve najave konkursa koji je trebao biti otvoren do 15. juna, a rezultati konkursa još nisu saopšteni.

You must be logged in to post a comment Login