Počela 4. Međunarodna likovna kolonija „Srebrenica 2019“

Četvrta Međunarodna likovna kolonija „Srebrenica 2019“ trajaće od 26. do 30. juna.

Na likovnoj koloniji učestvuju umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a radovi će biti predstavljeni u gradovima regiona i širom Evrope, najavio je fra Jozo Oršolić, upravnik Župe Zvornik-Srebrenica i pokretač kolonije.

“Želimo da i ova kolonija kao i prethodne još više progovori o dijalogu, miru, pomirenju”, rekao je fra Jozo.

Mirela Blažović iz Vinkovaca nakon učešća prošle godine na koloniji odlučila je da se i ove godine vrati u Srebrenicu jer pamti lijepe uspomene i druženje.

Na četiri likovne kolonije do sada je nastalo više od 150 umjetničkih radova koji su prikazani širom Evrope, a njihovom prodajom biće finansirana izgradnja Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i povjerenje u Srebrenici.

Željko Koren iz Mostara prošle godine je darovao je svoje radove koloniji, a ove godine uzeo je učešće sa ciljem stvaranja umjetničkih dijela.

Četvrta Međunarodna likovna kolonija „Srebrenica 2019“ otvorena je uz podršku Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje i Župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica, te uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, Opštine Srebrenica, Kruha Sv. Ante i drugih.

You must be logged in to post a comment Login