Petogodišnji kulturni projekat TCFT počinje u BiH

Petogodišnji kulturni projekat “The Complete Freedom of Truth”, prvi festival počinje u Bosni i Hercegovini i održaće se u Jelahu, Višegradu i Srebrenici u periodu od 2. do 22. avgusta.

Na ovom festivalu direktno će učestvovati oko stotinu mladih umjetnika, lidera, profesora i omladinskih i kulturnih radnika iz Rumunije, Italije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Srbije, Gruzije i Velike Britanije koji će voditi programe za veliki broj mladih u tri mjesta u BiH.

Jedan od ciljeva projekata je promovisanje društvenih vrijednosti, podizanjem kulturne svijesti, izgradnja kulture, podrška mladima da steknu nova znanja i vještine, podrška lokalnim zajednicama, umrežavanje mladih ih naše zemlje sa mladim iz Evrope.

Prvi dio aktivnosti sprovešće se u Jelahu i Višegradu od 2. do 9. avgusta gdje će biti uključene radionice iz oblasti kulture, pozorišta, muzike, plesa, omladinskog osnaživanja, lutkarske radionice, radionice za djecu sa poteškoćama u razvoju, parkur radionice, razni okrugli stolovi i druge aktivnosti.

U radionicama u Višegradu i Jelahu pored mladih iz Srebrenice i Evrope učestvovaće i lokalni mladi koji će imati priliku učiti od svojih kolega ali i biti inspirisani da nešto urade samostalno nakon završetka festivala. U sklopu ovog projekta održaće se i popularni muzički događaj, XIII “Rastok Festivala” u Jelahu u periodu 7. i 8. avgusta.

“Želimo se zahvaliti Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi, OSCE Misiji u Bosni i Hercegovini za velikodušno pružanje podrške projektu u vidu neophodnog transporta za učesnike. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu šefu misije OSCE-a Džonatanu Muru, u drugoj sedmici programa. Veliko nam je zadovoljstvo što će nam se  na jedan dan pridružiti ambasador Velike Britanije u BiH, Edvard Ferguson”, rekla je Tina Ellen Lee, kooridinator projekta, umjetnička direktorica Opere Cirkus iz Velike Britanije koje je nedavano dobila nagradu Građanin Evrope za 2015. godinu.

tcft 02

Drugi dio radionica okupiće sve mlade koji će učestvovati u Jelahu i Višegradu koji se sele u Srebrenici u periodu od 11. do 22. avgusta.

“U periodu avgusta u Srebrenicu će doći stručnjaci iz oblasti teatra, fotografije, plesa, parkuru… gdje je privilegija da se uči od njih a i da se ostvari saradnja. Naravno, uz sve aktivnosti mladi iz Srebrenice će da pokažu svoje gostoprimstvo i spremnost na veće projekte”, kaže Ljubiša Šurlan, član organizacije ovog događaja te dodaje da je ovo prilika da se mladi umjetnici afirmišu i obuče kako bi nastavili samostalno dalje da rade.

Ovom festivalu pridružiće se gosti i muzičari iz Maroka, Brazila i Izraela, Genesis na raskršću sa direktorom Wendy Sternberg, te muzičar Orhan Maslo, Toni Pešikan iz Sarajeva i kompozitor i muzičar Nigel Osborne.

Pored Opere Cirkus iz Velike Britanije na projektu učestvuju: Savjet mladih Srebrenica (BiH) Setubal Muzički festival mladih (Portugal), Teatar Mimart (Srbija), VBC – kulturni producenti (Rumunija), Opština Siena (Italija), Lutkarsko pozorište “Prsti” (Gruzija) zajedno sa UK partnerskim organizacijama, uključujući Umjetničko razvojno društvo, Dorset, Agencia / obrazovanje: IPOW Mančester Univerzitet, Centar medijskih vještina – odsjek za medije – Univerzitet u Bornmut, Grad različitosti, London / Dorset i Urban igralište tim iz Brajtona.

Projekt se dalje nastalja u Sijeni u Italiji aprila 2017. godine zajedno sa seminarima i debatama, gdje će se raspravljalti o pitanjima koje su mladi lideri identifikovali kroz TCFT projekt.

Više infomacije potražite na FB i Twitter stranicama i web stranici www.thecompletefreedomoftruth.com.

TCFT

Više o aktivnostima pratiti na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login