Ovo su igre koje povećavaju inteligenciju djeteta

Inteligencija nije uslovljena isključivo genetikom, kao što se najčešće misli.

Svako od nas može svojim skromnim doprinosom da podstakne razvoj mentalnih sposobnosti kod djece.

Mentalni aparat počinje da se formira još dok je beba u stomaku, pa ishrana majke i njeno psihološko stanje imaju značajnu ulogu u tome.

Kasnije, roditelji svojim angažmanom i adekvatnom stimulacijom mogu dodatno da podstaknu razvoj inteligencije. Veoma je važno da se ne pretjera s forsiranjem djetetovih sposobnosti u želji da se od njega stvori “vunderkind”, kako se ne bi izazvale određene kratkoročne ili dugoročne posljedice.

Pozitivan utjecaj dojenja

Sa dojenjem treba započeti što prije nakon porođaja, jer je majčino mlijeko najkvalitetnija hrana za bebu.

Dokazano je da dužina dojenja ima značajnu ulogu u razvoju inteligencije kod djece, pa bi bilo dobro da se dijete doji makar godinu dana.

Prema nekim studijama, djeca uzrasta sedam-osam godina, koja su bila dojena, na testovima inteligencije su imala po osam-devet bodova više od djece koja nisu sisala.

Smatra se da su za takve rezultate zaslužni određeni sastojci iz majčinog mlijeka, ali i fizički i emocionalni kontakt koji se uspostavlja između majke i djeteta činom dojenja.

Podstaknite djetetovu inteligenciju!

Ma koliko dobar intelektualni potencijal ima, on neće biti pravilno iskorišten ako dijete veći dio dana sjedi ispred televizora.

Roditelji žele da im djeca budu uspješna na svim poljima, ali je potrebno dosta rada, vježbe i stimulisanja djetetovih potencijala da bi se to postiglo.

Za dijete je mnogo važnija roditeljska pažnja i kvalitetno provođenje zajedničkog vremena od bilo kakve igračke, ma koliko bila edukativna. Još od najmlađeg uzrasta, roditelji treba da započnu sa vježbama i govorno-ritmičkim igrama koje podstiču djetetov razvoj.

Stimulativne igre za djecu

● U prvim nedjeljama života: Stavite bebu na leđa da može da vidi svoje ruke. Pravite razne grimase – kako bi vas imitirala.

● Od osmog mjeseca: Igrajte se skrivalice. Dajte bebi predmete koje može da istražuje.

● U prvoj godini: Pokazujte i čitajte djetetu knjige. Igrajte se igre sakrivanja i traženja predmeta.

● Sa godinu i po: Razgovarajte što više sa vašim mališanom. Saslušajte šta ima da vam kaže, pa tek onda odgovarajte.

● U drugoj godini: Pričajte dok radite po kući, a dijete se igra.

● U četvrtoj godini: Igrajte se društvenih igara, razgovarajte o djetetovim postupcima, slažite puzzle.

● U šestoj godini: Što češće zajedno sortirajte i sparujte predmete (na primjer, možete zajedno da postavljate sto ili da sparujete čarape).

Igra memorije

Ljuljajte dijete na potkoljenici (“Điha-điha”), a zatim zastanite nakratko i sačekajte da vaš mališan zatraži nastavak. To je vrlo jednostavna igra za podsticanje pamćenja kod mališana u drugoj polovini prve godine.

Čavrljanje

Kada vaše dijete ovlada osnovnim riječima, trudite se da svakodnevno što više razgovarate. Pitajte ga šta je radilo u parku, s kim se igralo, šta je vidjelo u šetnji… Zajedno napravite užinu, sjedite i ćaskajte! Ova aktivnost, ako se redovno sprovodi, podstiče dijete da planira šta će da kaže, i da postupke pretoči u riječi.

Pjesmice

Djeca najbolje pamte ako se određene rečenice ponavljaju i prate ih odgovarajući pokreti. Smijeh i ushićenje tokom igranja i pjevanja povećavaju vjerovatnoću da će se dijete i sutra sjećati šta je radilo prethodnog dana. Zato recitujte, pjevajte i igrajte uz pjesmice kao što su “Tašun-tašun”, “Ringe, ringe raja”, “Zeko, zekane”…

Neke igre, kao što je “Ringe, ringe raja”, zahtjevaju pažljivo slušanje, pa će se dijete koncentrirati da ne bi ispalo iz igre.

Žuti dan

Kada se vaš mališan probudi, recite mu: “Danas je žuti dan”. Oboje obucite žute majice, napravite limunadu i skuhajte palentu za doručak, a za ručak napravite zapečeno povrće s jajima. Uzmite žuti plastelin i pravite figurice. Uberite žuto cvijeće, užinajte krušku, izbrojte koliko ima žutih automobila na parkingu…

Ova igra pomaže u savladavanju boja.

Neka sutra bude – na primjer, crveni dan.

Pronađi parove!

Uberite list s nekog žbuna i recite djetetu da pokuša da pronađe taj žbun.

“Hajde da pronađemo auto koji je isti kao dedin!“,

“Evo ga slovo A. Možemo da potražimo još negdje takvo slovo.“

Ova aktivnost razvija moć zapažanja i pomaže djetetu u klasifikaciji predmeta.

Imitacije

Djeca vole da budu kao mama ili tata, pa ih zato često oponašaju, i na taj način uče.

Iako vama izgleda dosadno da date djetetu da briše prašinu, njemu će to biti jako zabavno i podsticajno. Kupite mu metlicu i lopaticu (za odrasle), pa će se osjećati korisnim dok skuplja mrvice s poda. Kasnije će željeti da vas imitira i u mnogim drugim stvarima, zato se uvijek trudite da mu budete dobar primjer.

Ako djetetu u nekom trenutku dosadi da imitira vas, oponašat će razne životinje. A za to su mogućnosti brojne.

Nezaboravni izleti

Jedinstveni događaji se lakše pamte nego svakodnevni. Ako imamo zajednički doživljaj, lakše nam je da razgovaramo o tom iskustvu. Zato idite sa djetetom na izlet, u zoološki vrt, odvedite ga da vidi gdje radite… i imat ćete mnogo tema za razgovor.

Kada dođete kući, podstaknite ga da vam ispriča šta je sve vidjelo na vašem malom putešestviju.

Izvor: Yumama

You must be logged in to post a comment Login