I ove godine premašena eksploatacija rude u Sasama

U Rudniku olova i cinka Sase kompanija “Gross” već deset godina ima koncesiju na korištenje srebreničke rude i svake godine bilježi sve veću proizvodnju, a do sada je uloženo više od 34 miliona KM u modernizaciju opreme i proizvodnje.

Predsjednica upravnog odbora ovog preduzeća Jelene Petrić kaže da će i ove godine doći do rekordne proizvodnje rude.

“Za prvih 11 mjeseci ove godine iskopano je za 8 odsto rude više nego u istom periodu prošle godine što ukazuje da će prošlogodišnji rekord biti premašen”, rekla je Petrićeva.

Prošle godine izvršena je eksploatacija 333.000 tona rovne rude, a sve bolji rezultati ostvaruju se investiranjem u opremu.

“Za ovih deset godina, koliko ima od potpisivanja koncesionog ugovora, ukupno smo investirali 34.059.952 KM ili dvostruko više nego što smo se obavezali tim ugovorom”, objašnjava Petrićeva.

Ona kaže da su pred mehanizacije značajna sredstva uložena u pripreme drugog horizonta i ugradnje kolosijeka na svim aktivnim horizontima u rudniku gdje se rade istražnje hodnika i bušotina u jami i površini.

“Ove godine otvorili smo novi istražno-pripremni hodnik na ležištu na lokalitetu Vitlovci nazvan ‘Iva’ što predstavlja budućnost ovog kolektiva i garantuje kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim rudnim ležištima”, kaže ona.

Značajne investicije napravljene su i u povećanju zaštite i bezbjednosti na radu i obuke zaposlenih, kao i životnu sredinu.

Rudnik olova i cinka Sase zapošljava 518 radni, a ove godine primljeno je novih 28, dok je 44 radnika položili stručne ispite, a “Gross” sva potraživanja, uključujući plate i potraživanja prema zaposlenim redovno isplaćuje.

You must be logged in to post a comment Login