Otvorena ambulanta i položen kamen temeljac za starački dom

Danas je u Potočarima zvanično otvorena ambulanta i položen kamen temeljac za izgradnju Doma za stara lica za korisnike iz Srebrenice.

Ambulantu je izgradio Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” u Bosni i Hercegovini uz podršku Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju Međunarodnog foruma solidarnost “Emmaus” u BiH kaže da je prošle godine počela izgradnja ambulante vrijedne 150.000 KM.

„Ambulanta će koristiti svim građanima opštine Srebrenica, ali i šire sa ciljem podrške starijem stanovništvu, posebno onoj koja se nalazi na velikoj i razuđenoj teritoriji opštine Srebrenica“, rekao je Škrebo.

Pored zdravstvene usluge opšte medicine, ambulanta u Potočaraima nudiće i stomatološke i ginekološke usluge.

Na otvaranju ambulante u Potočarima prisustvovao je i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić koji se zahvalio MFS „Emmaus“ na ideji i relaizaciji projekta.

„Zadatak svih nas koji smo na odgovornim funkcijama jeste da stvorimo bolje uslove za život građana Srebrenice jer smo u proteklom periodu imali strašnu tragediju koju moramo ekonomskim razvojem da nadoknadimo i zadržimo tu ljude koji su ostali“, rekao je Grujičić i istakao da će ovaj objekat unaprijediti zdravstvenu zaštitu ove opštine, a starački dom omogućiće starim osobama da što bolje provedu svoju starost.

Fondacija “La Terra Nostra” za opremanje ambulante u Potočarima poklonila je 30.000 KM, a Opština Srebrenica pomoće oko dobijanja svih potrebnih dozvola za rad. 

Direktor MFS „Emmaus“ u BiH Hamzalija Okanović, načelnik Srebrenice i predstavnik Fondacije „Proplan“ iz Holandije, koja je partner na projektu, položili su kamen temeljac za igradnju Doma za stara lica u Potočarima.

„Radi se o jednom skupom i modernom projeku za koji će biti potrebno više miliona KM i vremena jer naši partneri insistiraju na objektu koji će pratiti primjere pozitivne prakse iz Evrope i Holandije“, kaže Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju MFS „Emmaus“ u BiH.

Objekat će biti smješeten na šest duluma površine, gdje će pored pratećih sadržaja biti i dio za lica sa invaliditetom, apratmani, osam kuća za po četiri korisnika, kreativni centar i mnogo toga. Početak izgradnja se očekuje za dvije godine kada bi trebalo da se prikupe sredstva i završi projektna dokumentacija.

U protekle tri godine MFS “Emmaus” je izgradio više od 30 infrastukturalnih projekata, a ovo je prva ambulanta.

Galeriju fotografija pogledajte na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login