Osoba zaražena ima ličnu kartu u Srebrenici, a živi u Bratuncu

Vijest da je osoba iz Srebrenice zaražena virusom korona izazvala je reakcije mnogih jer su Štab za vanredne situacije opštine Srebrenica i Institut za javno zdravstvo RS izašli sa različitim informacijama.

Direktor Doma zdravlja Srebrenica Aleksandar Jovanović rekao nam je da se radi o licu koje ima ličnu kartu u Srebrenici, a da je osiguranik Doma zdravlja Bratunac gdje je epidemiološki obrađen.

Danas je u 10.00 časova održan Štab za vanredne situacije opštine Srebrenica gdje je rečeno da na ovoj opštini nema zaraženih i da je Srebrenica jedina na regiji Birač gdje zaraza nije evidentirana. Informacija je potvrđena iz Doma zdravlja Srebrenica, koja je saopštena na štabu, da do danas u Srebrenici nema zaraženih.

Institut za javno zdravlje RS je u 11.28 sati objavio informacije da je u RS zaraženo 53 osobe, od čega 5 iz Bratunca i jedna iz Srebrenice.

Zvanična objava Instituta za javno zdrvstvo

Tim povodom kontaktirali smo Dom zdravlja Srebrenica, epidemiološku službu, a informacije da su svi testovi negativni i da nema zaraženih dao nam je Oliver Kovačević.

“Mi nismo dobili potvrdu iz Instituta za javno zdravstvo RS i nadležnog ministarstva o pojavi virusa. Poslat je jedan test koji je bio negativan”, rečeno nam je.

Nakon toga Portal eSrebrenica.ba objavio je vijest da je iz Instituta za javno zdravstvo RS objavljeno da je jedna osoba pozitivna na virus korona i u Srebrenici, ali da zvanično nije poznato kako je registrovana pojava virusa korone u Srebrenici.

Nakon objave vijesti na društevnim mrežama reagovali su mnogi da se radi o neprovjerenim informacijama, iako je ovu informaciju objavio zvanični Institu koji vrši analizu testova na korona virus.

Kontaktirali smo Instituta za javno zdravstvi RS koji su nam rekli da je direktor srebreničkog Doma zdravlja danas bio u Banjaluci i da su razgovarali o tom slučaju, a da više informacija tražimo iz Doma zdravlja Srebrenica.

„Lice je sa bratunačke opštine, a ima ličnu kartu Srebrenice i Institut je tu osobu zaveo po mjestu boravka. Ta osoba je osiguranik bratunačkog Doma zdravlja i oni su radili bris, a taj slučaj je bio u kontaktu sa jednom osobom sa te opštine kod koje je potvrđen virus zbog čega je testirana i dalje će biti na liječenju u Bijeljini“, rekao je direktor Doma zdravlja Srebrenica Aleksandar Jovanović.

Ličnu kartu u Srebrenici ima više od 14.000 osoba zbog čega je veoma teško doći do podatka da li ta osoba danas živi u ovoj opštini jer nadležne službe ne objavljuju imena zaraženih niti se objavljuju lični podaci zbog čega se informacije isključivo dobijaju od nadležnih institucija.

Portal eSrebrenica.ba je od samog početka pandemije korona virusa izvještavao tačne i provjerene informacije koje su saopštene sa Štabova za vanredne situcije i zvaničnih institucija koje su direktno uključene u borbu, prevenciju i liječenje građana od virusa korona.

You must be logged in to post a comment Login