Opština Srebrenica zadužiće se 2,5 miliona KM

Skupština opština Srebrenica danas je dala saglasnost za ulazak u prvo kreditno zaduženje ove opštine nakon rata u maksimalnom zakonskom iznosu od 2,5 miliona KM kako bi se ova opština ekonomski opravila, rečeno je na sjednici.

Kredit će se vraćati sedam godina uz kamatu od 4 odsto i grejs period od deset mjeseci, rečeno je, nakon čega se vodila rasprava oko raspodjele i trošenja kreditnih sredstava.

Usvojen je prijedlog da se od kreditnih sredstava 800.000 KM uloži u pokretanje rada banjskih kapaciteta, dovođenje vode do Doma zdravlja Srebrenica, 200.000 KM za projekte energetske efikasnosti, 200.000 KM za sanaciju klizišta i asfaltiranje lokalnih puteva. Određena sredstva su planirana za izgardnju parkinga i garaža umjesto predloženog spomenika miru koji će finansirati međunarodna zajednica, a dio novca će biti usmjeren i za kupovinu stambenih kontejnera.

Odbornici su usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2018. godinu, usvojen je i nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu koji je iznosio 8.416.900.

Prema riječima načelnice za finansije ove opštine Jelene Savić, prošle godinu budžet opštine bio je 3.830.000 KM suficita, dok je budžet bio 12.750.950 KM. Ostvareni su prihodi od 8.726.128 KM , a rashodi od 13.021.903 KM.

Odbornici su tokom rasprava ukazali i na način trošenja budžetskih sredstava sugerišući da su neke budžetske stavke utrošene i nekoliko puta više od planiranog, dok druge su i do 50 odsto manje realizovane. Odbornici su zahtjevali transparentnost prilikom izvještaja o izvršenju budžeta kako bi imali bolji uvid.

You must be logged in to post a comment Login