Odigrano Prvenstvo BiH u inkluzivnom fudbalu

Srebrenica je bila domaćin Državnog inkluzivnog prvenstva u malom fudbalu koje se odigrava u sklopu Evropske sedmice fudbala.

Učešće je uzelo više od deset muških kao i dvije ženske ekipe, a Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ i ove godine je u organizaciji ovog velikog događaja zajedno sa Specijalnom olimpijadom BiH i Sportskim savezom MeNeRaLi RS.

„Na ovaj način želimo da pokažemo da sportisti sa mentalnim poteškoćama, ako im se ukaže mogućnost i podrška, da mogu da pokažu da su izvrsni sportisti i da mogu rame uz rame sa validnim sportistima“, kaže Željka Katanić iz Udruženja „Leptir“ Srebrenica i ističe da je ovo sedmi put da ovo udruženje organizuje ovakve značajne događaje.

Podršku ovom događaju pružila je i Opštna Srebrenica, a prvenstvo se našlo i u programu „Dana Srebrenice 2019“. Nije izostala ni podrška Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza FbiH i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Kada Delić, direktorica Specijalne olimpijade BiH kaže da se ovakvim događajima šalje jedna druga i bolja slika Srebrenice gdje se aktivno radi na promociji tolerancije i suživota.

„Ovogodišnja sedmica fudbala posvećena je i obilježavanju migrantske krize u Evropi, i na neki način UN, Fudbalski savez BiH, Specijalna olimpijada, UNICEF, Fudbalski savez RS, Opština Srebrenica, Udruženje ’Leptir’, gosti iz Srbije, svi su oni doprinijeli da inkluzivne sportske aktivnosti budu svakodnevica u našom životu“, rekla je  Delićeva.

Podršku današnjem takmičenjeu pružio je i FK „Guber“ Srebrenica kao i ŽFK „Drina“ Zvornik, a u posjeti je bila i delegacija Specijalne olimmpijade Srbije.

You must be logged in to post a comment Login