Od februara u Srebrenici Ženska odbojkaška akademija “Mikasa”

Nakon Tuzle, Srebrenica će dobiti Žensku odbojkašku akademija “Mikasa” u cilju promocije ovog sport kako bi se omogućilo djevojkama da se njime aktivno bave.

Na ideju je došao Almir Žilić predsjednik Ženske odbojkaške akademije “Mikasa” iz Tuzle koji će omogućiti treninge i neophodno opremu za oko pedeset djevojčica i djevojaka iz Srebrenice u okviru jednogodišnjeg projekta “Inkluzija djece Srebrenice u procese modernih gradova BiH”, koji je podržala Ambasade SAD u BiH i Vlada Tuzlanskog kantona.

“Ja imam akademiju u Tuzli i bavim se ženskom odbojkom. Tu imamo i stalna predavanja o zdravoj ishrani, zdravom životu, ženskom zdravlju. Vrlo sam zainteresovan da i u Srebrenici otvorim podružnicu akademije koja bi se bavila djevojčicama i njihovim zdravljem”, kaže Žilić.

Saradnju su ostvarili sa Međunarodnim forumom solidarnosti “Emmaus” u Potočarima koji su ih posjetili i upoznali se sa radom akademije u Tuzli gdje su odigrali odbojkašku utakmicu.

Žilić ističe da će početkom februara uzvrati posjetu Srebrenici i početi sa treninzima, a planirano je da se obuče i dva-tri lokalna trenera koja bi radila sa njima, ne samo odbojku već i promociju zdravog načina života.

On kaže da je cilj ovaj moderan sport približiti djevojkama Srebrenice, a ako bude velika zainteresovanost moguć je i dalji razvoj ovog sporta i pokretanje ženskog odbojkaškog kluba.

Najavio je i susret sa predstavnicima Opštine Srebrenica sa ciljem unapređenja ženske odbojke na ovim prostorima i promocije sporta.

You must be logged in to post a comment Login