Obilježen Dan opštine Srebrenica

U Srebrenici je danas obilježen Dan opštine Srebrenica svečanom sjednicom Skupštine opštine Srebrenica gdje su uručene plakete i zahvalnice istaknutim pojedincima, institucijama, preduzećima i organizacijama.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić čestitao je svima Dan opštine Srebrenica i rekao da je pred ovim mjestom put koji treba da doprinese boljem životu svih građana.

“Pred nama su izazovi koje zajednički moramo realizovati i raditi na izgradnji Srebrenice kako bi se stvorili što bolji ekonomki uslovi za kvalitetan život svih građa”, istakao je Grujičič.

On je rekao da od aprila počinju radovi na izgradnji novog dječijeg vrtića, glavne saobraćajnice, proizvodnje hale i fontane u centru grada, i da je realno da se otvori 50 radnih mjesta. Takođe, Grujičić je rekao da je primarni cilj Opštinske upave da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu.

Plaketa opštine Srebrenica sa zlatnim grbom ove godine uručena je Aleksandru Vučiću, premijeru Vlade Srbije, na osnovu 5 miliona evra pomoći za Srebrenicu, koji je i prošle godine bio nominovan za ovu nagradu za njegov doprinos razvoju Srebrenice, suživotu i pomirenju.

U ime premijera Vučića nagradu je primio Imre Kern, državni sekretar Srbije.

“U ime premijera obećavamo da ćemo i dalje pomagati građena Srebrenice u ekonomskom i kulturnom smislu”, rekao je Kern.

Plaketa opštine Srebrenica sa srebrenim grbom pripala je Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju (JICA) za doprinos u razvoju poljoprivrede. Ova organizacija završila je svoj trogodišnji projekat i prema nepotvrđenim informacijama ponovo bi trebala da se vrati na teritoriju opština Srebrenica, Bratunac i Rogatica od septembra.

Prva osnovna škola Srebrenica i Distrikt Brčko dobili su Plaketu opštine Srebrenica sa bronzanim grbom. Prva osnovna škola ove godine obilježava 130 godina i tokom svog postojanja vršila je svoj osnovni zadatak u obrazovanju djece kao i drugim važnim aktivnostima u lokalnoj zajednici. Distrikt Brčko je pomogao Srebrenicu do sada gdje je donirao oko 800.000 KM kroz razne projekte.

Odlučeno je da će biti uručene Plakete opštine Srebrenica za Rotari klub Srebrenica koji je investirao ogromna sredstva u Srebrenicu kao i mnoga druga mjesta i gradove širom BiH. Plakate opštine Srebrenica pripala je i predsjedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću za organizovanje zimskih i ljetnjih odmora za djecu iz Srebrenice.

Priznanja se dodjeljena i drugim kolektivima i pojedincima za izuzetan doprinos u razvoju opštine, zapošljavanju i rezultatima na unapređivanju i zaštiti čovjekove radne i životne sredine, na očuvanju kulture i prirodne baštine, razvoju nauke i poljoprivrede, posebnim doprinosom u zdravstvenoj, kulturnoj, obrazovnoj, naučnoj i sportskoj djelatnosti kao i humanitarnim i drugim dobrotvornim aktivnostima.

Odluku o nagradama možete pogledati na OVOM LINKU.

Nakon 1991. godine Dan opštine Srebrenica obilježavao se u različitim terminima, da bi od 2002. godine zvanični dan bio 21. decembar. Na 13. redovnoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj 2015. godine odbornici su jednoglasnom odlukom vratili stari datum 11. mart kao Dan opštine Srebrenica koji se ranije obilježavao i kao Dan oslobođenja Srebrenice od okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Više fotografija potražite na našem zavničnom Facebook profilu.

You must be logged in to post a comment Login