NBS – Pomoć bibliotekama uništenim tokom poplava

Narodna biblioteka Srebrenica 22. maja započela je sa akcijom “Knjiga za druga” tokom koje se prikupljaju knjige i udžbenici za osnovno i srednje obrazovanje kako bi se pomoglo bibliotekama koje su uništene u poplavama koje su zadesile našu zemlju.

U poplavama koje su zadesile BiH najviše su stradale biblioteke u Doboju, Šamcu, Bijeljini, Čelincu i Maglaju.

“Narodna biblioteka Srebrenica započela je sa akcijom prikupljanja knjiga kao pomoć bibliotekama koje su svoj bibliotečki fond izgubile u potpunosti ili djelimično u poplavama koje su zadesile našu zemlju,” rekla je za naš Portal Violeta Radić bibliotekar Narodne bibliteke Srebrenica.

Kako su nam rekli, odziv građana na akcije ovog tipa uvijek je bio zadovoljavajući jer Biblioteka godinama sprovodi akcije poklanjanja knjiga Biblioteci tokom mjeseca septembra. Do sada je prikupljeno 50 knjiga koje su poklonili građani i organizacije.

“Narodna biblioteka Srebrenica je iz svog fonda izdvojila određeni broj naslova koje će biti dostavljene bibliotekama, uz koordinaciju Društva bibliotekara RS pošto su oni najbolje upoznati sa gubitkom fondova biblioteka u zemlji,” izjavila je Violeta Radić.

NBS je u proteklom periodu započela realizovanje programa povodom 55. godina postojanja ove ustanove i tim povodom obratili su se svim institucijama i pojedincima kao i bibliotekama da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu u obnovi bibliotečkog fonda naše biblioteke. Narodna biblioteka Srbije poklonila je 100 knjiga.

“Jedan dio naslova se odnosi na lektire koje se izučavaju u osnovnoj i srednjoj školi, popularna beletristika i jedan dio se odnosi na naslove domaćih savremenih pisaca koje Biblioteka, realno, ne samo naša već i ostale biblioteka, ne posjeduje,” rekla je Violeta Radić bibliotekar Narodne bibliteke Srebrenica.

Pozivamo Vas da pomognete ovu akciju i donirate knjige i udžbenike.

You must be logged in to post a comment Login