Narodna biblioteka Srebrenica obilježila 60 godina postojanja

Danas je u prostorijama Narodne biblioteke Srebrenica obilježeno 60 godina postojanja biblioteke čime se ovogodišnja šesnaesta kulturno-sportska manifestacija “Dani Srebrenice 2019” zvanično zatvara.

Narodna biblioteka Srebrenica započela je sa radom 1959. godine, kada Savjet za prosvjetu i kulturu SO Srebrenica obezbjeđuje sredstva za kupovinu nekoliko stotina knjiga.

Direktorica Narodne biblioteke Srebrenica Jovana Rakić zahvalila se svojim kolegama iz biblioteke jer su oni stub razvoja ove ustanove rekavši da je ovo samo dio onoga što ova ustanova radi u polju kulture i bibliotekarstva.

Ovaj dan uveličalo je i predstavljanje nagrada za najboljeg bibliotekara koju je ove godine osvojila Violeta Radić iz srebreničke biblioteke.

Povelja “Đorđe Pejanović” u kategoriji za najboljeg bibliotekara u 2018. godini ove godine dodjeljena je bibliotekaru iz Srebrenice, Violeti Radić za stvaralački rad, promociju bibliotečke djelatnosti i opšti angažmana.

Narodna biblioteka je 2014. osvojila istu nagradu u kategoriji najbolje biblioteke u 2013. godine, a ovog puta ta nagrada je otišla za Narodnu biblioteku iz Gradiške.

Ovaj jubilej otvorila je izložba „Drinski splavari“ autora Jasne Stanković i Siniše Spasojevića koja je otvorena u biblioteci.

Splavari su dio svih onih opština kuda protiče rijeka Drina, a zanat je izumro još izgradnjom hidroelektrana na Drini kada prestaje i prevoz građe preko ove rijeke. Danas se u sjećanju na drinske splavare organizuju drinske regate duž toka rijeke Drine.

Takođe, danas su uručene nagrade najboljim autorima likovnih, literarnih i foto radova, kao i zahvalnice donatorima i prijateljima biblioteke.

Za najbolji literarni rad na temu „Pismo iz Srebrenice“ prvo mjesto osvojila je Zejneb Malkić, drugo Katarina Bibić i treće Amra Muminovć.

U kategoriji za likovne radove na ilustracije knjige „20.000 milja pod morem“ prvo mjesto osvojila je Nataša Rakić, drugo Marija Blagojević i treće Šejla Ustić.

Na tamičenju za  najbolje fotografije nagrada je pripala Milici Petrović, Jani Milinković i Urošu Grujičiću.  

Za sve goste upriličen je i koktel i zajedičko druženje.

Galeriju fotografija pogledajte na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login