Mladi Srebreničani sa predstavom nastupali u Italiji

Autor: M. Kojić

Grupa srednjoškolaca iz Srebrenice održala je dvije predstave u Italiji, u gradovima Veneciji i Bolcanu u period od 10. do 17. januara.

Predstava je prvobitno pripremljena 2013. godine u Srebrenici, u okviru projekta „Operation day work“, a događaje u italijanskim gradovima podržali su Fondacija Alexander Langer – Bolcano, Teatro ZAPPA i Associazione SOS Diritti Venecija.

Mladi iz Srebrenice i Bolcana zajedno su radili na predstavi koja predstavlja improvizacija poznatog djela Servantesa “Don Kihot” koja je obrađena na tri jezika i odigrana u dva grada u Italiji.

mladi u italiji 02

Nastup mladih iz našeg grada, koji je protekao zapaženo od strane publike i medija u Italiji, jeste prikaz života u Srebrenici koji se nakon svih ratnih dešavanja odvija normalno između dvije, zapravo tri etničke grupe koje žive na ovoj teritoriji.

“Mediji drugačije predstavljaju naš grad, kao da sukobi još traju. Mi smo dokazali da je to drugačije, da nema nikakvih problema, da sjedimo zajedno, pijemo kafu, družimo se”, rekao je Ademir Muharemović, učesnik ovog projekta.

Fondacija koja nosi ime Alexander Langer u našoj zemlji prisutna je duži niz godina. Alexander Langer bio je novinar, mirovni aktivista, političar, član Evropskog parlamenta, učitelj i za njega kažu da je bio “najveći prijatelj BiH”. Tokom rata u BiH, pisao je „Deset tačaka za međuetnički suživot“, pisao je apel šefovima država i vlada „Evropa se rađa ili umire u Sarajevu“. Izvršio je samoubistvo 3. jula 1995. godine.

mladi u italiji 01

“Uz izuzetnu podršku glumice Evi Unterthiner, mladi su dali lični doprinos i pečat tekstovima koje su govorili. Govorili su i tekstove o vrijednostima koje je zastupao Alexander Langer, o vrijednostima multietničke grupe i važnostima međusobnog upoznavanja i razumijevanja”, istakla je Valentina.

Predstva u Veneciji prikazana je u sklopu antidiskriminacije, rasističke ili feminističke, kaže Ademir, u okviru istog projekta koji su realizovali Fondacija Aleksandar Langer i Adopt Srebrenica.

“Veoma posvećeni, srebrenički srednjoškolci predstavili su svoj grad na najbolji mogući način, kroz zajedništvo, talenat i bosanskohercegovačku vedrinu”, istakla je Valentina.

italija 02

“Ovo je jedno veliko iskustvo za mene. U Italiji sam stekao još prijatelja, sreo sam i stare prijatelje i upoznali smo dosta mladih, motivisanih ljudi koji su radili na ovom projektu”, ističe Ademir.

“Meni je u Italiji bilo odlično, dobro druženje, veliko iskustvo. Upoznao sam dosta dobrih ljudi, novih prijatelja. Zahvaljujem se organizatorima na svemu, ugostili su nas baš dobro i sve su dobro isplanirali”, kaže Senad Džananović, učesnik projekta.

U predstavi su učestvovali: Nikolina Milovanović, Senad Džananović, Valentina Radović, Ademir Muharemović, Aksel Hoti, Nikolina Gagić.

Video možete pogledati na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login