Mlad, obrazovan i vrhunski sportista iz Srebrenice

„Najprije da Vam se zahvalim na pozivu da budem, na neki način, dio Portala eSrebrenica.ba. Čast mi je da se moje ime predstavi baš na srebreničkom portalu. Takođe, smatram da Srebrenica treba da se prikaže u pozitivnom i interesantnom kontekstu. Mogu reći, ono što sam do sada vidio, da vaš tim radi sa mnogo pozitivne energije i da taj posao odrađuje profesionalano.

Puno sreće u daljem radu!“

Alem Begić

Alem Begić rođen je 07.03.1987. godine u Minhenu. Jedan dio svog života, do treće godine, proveo je u Srebrenici kod djeda i nene da bi početkom rata, zajedno sa svojom rodbinom, otišao u Minhen gdje su se nalazili njegovo roditelji. Alem je student završne godine Arhitekture u Minhenu i pored  toga vrhunski sportista, amaterski bokser.

Alem Begić je amaterski bokser u poluteškoj kategoriji Prve Njemačke lige, nastupa za najbolji reprezentativni klubu u Minhenu „BOXWERK“ dok u našoj zemlji nastupa za klub „Radnik“ iz Bijeljine pod trenerom Milenkom Tomićem. Učesnik je mnogih međunarodnih turnira a nastupa i u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje o fanovima i podršci u ovom sportu rekao je: „Vijerni i najveći fan koji sve moje mečeve lično prati i organizuje je moj otac, Fadil Begić.“

Alem smatra da je došao trenutak da svoju amatersku karijeru okonča krajem 2014. godine i da postane profesionalni bokser. Želja mu je da svoj posljednji meč u amaterskom boksu posveti gradu Srebrenici i da taj meč bude održan baš u Srebrenici ali na žalost problem je sama organizacija, koja po svemu sudeći nije izvodljiva. Tako da će taj meč biti održan 28.12.2014. godine u Biljeljini i Alem će završiti svoju amatersku karijeru i postati profesionalni bokser.

Nakon napornih treninga i pozitivne prezentacije ovog kvalitetnog boksera uslijedio je poziv svjetskog prvaka u boksu, inače Alemov prijatelj, Adnana Ćatića poznatog kao „Felix Sturm“ u njegov kamp i promociju „STURM BOXING PROMOTION“ u Kelnu koja Begiću pruža fantastične uslove za dalji profesionalno – progresivni rad.

NAGRADE: Prvak Bavarske u boksu, prvak njemačke Premijer lige u boksu, drugo mjesto Prvenstvo BiH u boksu, prvak na Međunarodnom turniru boksa u Turskoj 2012. gdje je nastupalo osam zemalja, boksovao je mnoge narodne i međunarodne mečeve protiv boksera svjetske klase koji su uspješno završeni, priznanje za najuspješnijeg sportistu u Minhenu…

Jedan od najdražih uspjeha je lični poziv najuspješnijeg i najpopularnijeg trenera boksa u Evropi, Ulli Wegnera, na jaku i tvrdu pripremu i sparingu u kampu boksa „Sauerland“ kod Berlina sa svijetskim prvakom Arthurom Abrahamom.

Pored mnogobrojnih obaveza uspješnog sportiste i studenta, Alem pronalazi slobodno vrijeme kako bi podučio djecu i omladinu osnovama boksa i to ga ispunjava, kao čovjeka i profesionalca.

Alem i Srebrenica

Alem je vrlo kratko živjeo u ovom gradiću na istoku Bosne ali i dalje radi na promovisanju Srebrenice. Svaki meč ovog mladog boksera je u bojama našeg grada, „Team Begić Srebrenice“ je natpis koji je uvijek na njegovoj opremi i uvijek govori da dolazi iz Srebrenice, tako se predstavlja i time se ponosi. Takođe, promoviše grad u medijima (izjave, intervju) u Njemačkoj a i drugim državama gdje nastupa. Uvijek rado i pozitivno predstavlja svoj grad i njegove stanovnike.

„Ne sjećam se puno Srebrenice, sjećam se jedino trenutaka sa mojim rođakom Jusufom Begićem, kada smo se igrali pored gradske džamije“, kaže Alem.

Šta kažu prijatelji i familija o Alemu Begiću?

Marko Simić (prijatelj): „Naše drugarstvo traje već nekih 7-8 godina. Izuzetno je dobar drugar, vrlo familijaran momak. Istinski sportista i ljubitelj zdrave ishrane. Protivnik svih vrsta poroka. Tako, ima jedna zanimljiva priča iz Njemačke pitali su Alema: „Ima l’ gdje “trave” da se kupi?“, on ih odvede u park i kaže: „Evo ovdje je,  pa uzmite koliko hoćete, džaba je, samo se mora nakositi“. Koliko se sjećam učestvovao je i na humanitarnim akcijama, kroz sport. Omiljeni bokser i idol mu je Majk Tajson. Ako mu poklanjaš nešto, najbolje da to bude tegla meda.“

Anesa Begić (rodica): „Alem je moj rođak koji je prvak Bavarske u boksu. Iako je odrastao u Njemačkoj, Srebrenicu nikad nije zaboravio, svaki svoj godišnji odmor provodi u Srebrenici sa svojom porodicom. Sreću i radost donosi u moj dom. Sta reći o Alemu. jednostavno ponos Srebrenice!“

Tema: Ko su oni?

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login