Šukrija Meholjić dobitinik je nagrade u Izmiru

Srebreničanin, Šukrija Meholjić dobitnik je specijalnog priznanja na Međunarodnom takmičenju karikatura u Izmiru, Turska – “Genocid u Srebrenici kroz karikaturu”, stradanje Bošnjaka u Srebrenici. Organizatori su Udruženje Bošnjaka Izmira u Turskoj, Konzulat Bosne i Hercegovine u Turskoj i Grad Izmir, pod motom „Za mir u svijetu, bez genocida! Da vidis, da znas, da ne zaboravis…“

Gospodin Meholjić po zanimanju je arhitekta u penziji. Početkom rata u BiH, napustio je Srebrenicu i izbjegao u Norvešku gdje do 2010. radio kao arhitekta. Na pitanje kada je počeo da se bavi karikaturom rekao nam je:

”Karikaturom sam se počeo baviti upravo ovdje u egzilu i to, da tako kažem, iz nužde. Nikad prije 1993. godine, kad sam u izbjegličkom kampu nacrtao svoju prvu karikaturu koja je bila objavljena u ovdašnjim novinama, nisam upraznao ovu vrstu umjetničkog izraza da bi istim fluidom bio preokupiran sve do danas, dakle punih 20 godina. Svojim karikaturama sam se pokušao izdići iznad osobne i kolektivne boli te nacrtati dimenziju nevidjenog ljudskog zla te Svijetu, koji je bio veoma malo a i pogrešno informisan o ratnim zbivanjima u BiH, pokazati pravu istinu o nemilim događajima.”

Pored nagrade u Izmiru, Meholjić je imao više samostalnih izložbi u zemljama: BiH, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj a u planu su izložbe u Americi i Kanadi. Do sada je nacrtao par stotina karikatura i objavio je dvojezičnu knjigu svojih karikatura pod naslovom: ”POD ZAŠTITOM UN-a” / ”UNDER THE UN PROTECTION”, album crnih crteža o crnom vremenu. Takođe, sve su šanse da će objaviti dopunjenu verziju istoimene knjige.

”Srebrenicu mi nikad ne smijemo zaboraviti i zbog mrtvih i zbog živih i zbog budućih generacija, jer zaborav je svetionik na putu ka novom genocidu. Srebrenica se ne smije više nikad i nikome dogoditi!” poručuje Meholjić.

Srebrenica se smatra najvećom mrljom UN-a i sa tim teretom je zapečaćena. Svakako, kao što kaže Meholjić ”da ne smijemo zaboraviti”  moramo naučiti kako živjeti dalje i kako budućim generacijama ukazati da je bitno ostati čovjek.                                                                        Zaboraviti ne smijemo ali naučiti praštati i dalje živjeti, moramo!

Pitali smo gospodina Šukriju Meholjića da li prati naš Portal, evo šta on kaže:

“Portal eSrebrenica.ba pratim s vremena na vrijeme. Mislim da je to dobro osmišljen otvoreni prozor u bitne informacije o događanjima u i oko Srebrenice. Sretno dalje i hvala Vam što postojite.”

Čestitamo gospodinu Meholjiću i želimo mu puno uspejha u daljem radu! Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login