Ljetni volonterski kampovi u 90 zemalja svijeta

Volonterski kamp je jedinstveni oblik (međunarodnog) volonterskog rada i interkulturnog učenja u trajanju od dvije do tri sedmice, predviđen za sve ljude dobre volje, bez obzira na njihovu stručnost ili obrazovanje, koji imaju između 18 i 80 godina. Najviše ih ima u toku ljeta, ali se organizuju i tokom cijele godine.

Svaki radni kamp je drugačiji zbog broja učesnika (obično od 6 do 20 volontera), njihovog porijekla i njihovih ličnosti. Volonteri su i učesnici u svakodnevnom životu, a ne samo turisti. U mogućnosti su da bolje upoznaju kulturu i običaje domaćina, kao i drugih volontera.

Tokom godine više od 3.000 međunarodnih volonterskih kampova se organizira.

Svaki kamp ima neku temu i cilj. Program i teme mogu biti: ekološki, arheološki, umjetnički, različita rekonstrukcija i izgradnja, poljoprivredni, oni koji se bave kulturnim nasljeđem, istorijom, jezikom, rad sa djecom, osobama sa invaliditetom i marginalizovanim grupama.

Radni dio kampa je jako važan, ali je podjednako važan i kao edukativni proces volontera i svih uključenih strana, kao i lokalne zajednice.

Godišnje se održi preko skoro 3 hiljade kampova u cijelom svijetu. Najviše ih je u Evropi, a za njom slijede Azija, Sjeverna i Južna Amerika, Afrika i Australija.

Naši volonteri imaju priliku da putuju u skoro 90 zemalja svijeta. Većina kampova se odvija od juna do septembra. Iako se podrazumijeva fleksibilnost i pripremljenost na često veoma jednostavne uslove života u kampu, smještaj uključuje sve osnovne elemente: tuš, kuhinju, mjesto za dnevni boravak i spavanje.

Proces prijavljivanja volontera za volonterske kampove sličan je u svim partnerskim organizacijama širom svijeta. Traje čitave godine, a za ljetne kampove počinje u martu i traje sve dok ima slobodnih mjesta ili do početka kampa.

1. Potrebno je da pregledaš i izabereš užu listu od najmanje 5 kampova koji ti se sviđaju sa internet stranice partnerske organizacije Munja Inkubatora: www.mis.org.rs.

2. Popuniš prijavu dostupnu na portalu www.hajmo.ba, navodeći listu od najmanje 5 kampova na kojima bi želio da učestvuješ.

3. Potrebno je da platiš participaciju organizaciji koja te šalje – tj. Munja Inkubatoru u iznosu od 50 KM od kojih ćeš nazad dobiti 20 KM po povratku sa kampa nakon što pošalješ izvještaj sa kampa. Uplata se vrši na račun: 1610000031440330 ili direktno u Munja Inkubatoru.

4. Munja šalje tvoju prijavu organizatoru. Ukoliko ima slobodnih mjesta, bit ćeš primljen/a na kamp. Ukoliko nema, tvoju prijavu šaljemo na kamp koji si naveo/la kao drugu opciju, i tako dalje, sve dok se ne pronađe mjesto za tebe na jednom od kampova koji su navedeni kao izbor.

5. Nakon što potvrdiš svoje učešće na kampu, proslijedit ćemo ti detaljne informacije (infosheet) o kampu koje šalje organizacija kod koje ideš na kamp.

6. Na tebi je da organizuješ put i dobro se provedeš. Za one koji idu prvi put na kamp, organizujemo i pripremne sastanke o kojima ćemo te obavijestiti nakon što te prime na kamp.

Troškovi:

– Volonteri sami snose troškove puta i vize (ukoliko je ona potrebna), a smještaj i hrana na kampu su im obezbijeđeni. Najčešće su pokriveni i troškovi izleta odnosno ekskurzija, ukoliko organizator unapred ne navede drugačije

– Jedan broj kampova ima i tzv. participation (or extra) fee kojim volonteri pomažu održavanje kampa, koji se plaća organizatoru po dolasku na kamp.

– Pravila u vezi sa otkazivanjem učešća na kampu su veoma stroga. Kada se volonter prijavi na neki program, obavezuje se prema tom projektu, ostalim volonterima na tom kampu, MUNJI i organizaciji koja je domaćin kampa. Ukratko rečeno, nije moguće vratiti novac volonteru ukoliko otkaže učešće na kampu.

– Veoma su restriktivne mogućnosti za promjenu već izabranog kampa. Naplaćujemo dodatno polovinu iznosa participacije za učešće na kampu za svaku promjenu koju volonter bude zahtijevao nakon što smo primili i obradili njegovu prijavu – što je istog dana kada se prijavi.

Više informacija: 

You must be logged in to post a comment Login