Konkurs na temu ”Da sam ja neko”

BUKA magazin vas poziva na učešće u Konkursu na temu ”Da sam ja neko”!

Da sam ja netko 

ne bi, ne bi ljudi 

život proklinjali 

sve bi ruže zemlji poklanjali

 

kako bi se živjelo 

i kako bi se voljelo 

i kako bi dobro bilo 

da sam ja netko!

Ovaj predivni tekst Maje Perfiljeve Indeksi su pretočili u jednu od svojih najljepših pjesama. Ako ove riječi za trenutak stavimo u bosanskohercegovački kontekst, u kojem se građani svakodnevno suočavaju sa obiljem problema, stih ”Da sam ja neko” na pravi način izražava naše uvjerenje u vlastitu nemoć, ali i istovremenu želju za promjenama.

Sigurni smo da ste barem jednom poželjeli da imate moć kakvu imaju naši političari,  kako biste mijenjali našu stvarnost u svoju korist i u korist svoje zajednice. U zavisnosti od vaše profesije, interesovanja i životnih okolnosti, vjerujemo da ste nekad poželjeli da dobijete priliku da riješite nagomilane probleme u obrazovanju, privredi ili kulturi, koje političari ne znaju ili ne žele riješiti.

Stvar je u tome da, kao građani ove zemlje, Vi, zapravo, već imate moć, ogromnu moć. Iako to  nije uvijek svima očigledno, građani su jedini ključ za rješenje svih naših nedaća.

Ovom prilikom želimo da čujemo Vaša rješenja za probleme koji nas sve zajedno muče. Da se, pored kritike na račun vlasti po kojoj je Buka postala prepoznatiljiva, na našim stranicama čuju i konstruktivna razmišljanja građana.

Kako biste uredili školstvo, da ne strijepite šta će vam dijete naučiti u školi i koliko će mu to znanje pomoći u životu?

Da li je vaše naselje najbolje uređeno? Vaš haustor ili vaše dvorište, i način na koji ćete ih urediti su početak boljeg. Kako da uspostavimo kulturu življenja umjesto kulture preživljavanja?

Kako da više konzumiramo kulturu, da nam pozorišta, galerije i koncertne dvorane budu krcati?  Da ne zatvaramo muzeje? Da izvozimo našu kulturu? Imamo li uopšte kulturnu politiku? Kako ona treba da izleda?

Kako poboljšati uslove za sport, da naši mladi talenti imaju veće šanse, a rekreativci više prostora, a ne da improvizuju po livadama koje po pravilu sve ćešće postaju gradilišta? Kako urediti naše gradove da budu bolji za život?

A sela? Zašto sve manje obrađujemo zemlju? Zašto se kod nas ne isplati baviti poljoprivredom, dok je to istovremeno najvažnija privredna grana u EU? Šta radimo pogrešno? Zašto mlijeko uvozimo i imamo sve manje stočara ? Uvozimo i vodu, a prema izvještajima međunarodnih institucija, imamo na raspolaganju ogromne količine pitke vode.

Kako političare i politiku učiniti odgovornima prema građanima, a ne samo prema partijama koje će kao i svake izborne godine naša naselja oblijepiti plakatima punim megalomanskih i nikad ispunjenih obećanja?

Mogli bismo ovako unedogled. Sve i jedna oblast ovog društva treba snažnu podršku javnosti i svakodnevno aktivno učešće građana u javnom životu. Ovo je naša zemlja i najmanje što možemo učiniti jeste da prestanemo biti višak u njoj.

Iznesite svoja razmišljanja u formi koja vam odgovara, kao pisani tekst, strip, standup tačku, galeriju fotografija ili pjesmu. Dajte sebi oduška!

Radove ćete priložiti tako što ćete ih objaviti na našem blogu. Broj radova na vašem blogu nije ograničen. Prilikom registracije, navedite svoje pravo ime i prezime, dok vaše korisničko ime možete biti i pseudonim. Blog koji učestvuje u konkursu mora da ima naveden slogan konkursa u potpisu –  Za konkurs Da sam ja neko!

Rok za objavljivanje radova je 5. maj. Nakon toga, izabraćemo 20 najboljih radova, pri čemu ćemo se voditi originalnošću autorskog rada, kvalitetom samog rješenja i uloženim trudom. U ocjenjivanju radova pomoći će nam stručni saradnici iz oblasti kojoj pripada ponuđeno rješenje. Takođe, način vođenja bloga i njegova čitanost od strane publike biće uzeti u obzir kod ocjenjivanja. Pobjednički blogovi biće novčano nagrađeni, iznosom od 150 KM, te dodatno promovisani putem našeg sajta i društvenih mreža. Neki od vas možda postanu i naši stalni saradnici.

Ovim konkursom započinje naša kampanja ”Da sam ja neko”, bez ograničenog roka trajanja, kojom u javnom prostoru želimo nametnuti teme od životne važnosti za građane, kako nam do oktobarskih izbora političari ne bi, kao uvijek do sada, punili uši praznim pričama.

Hajde da im damo domaći zadatak za njihove predizborne kampanje, da ne slušamo više iste otrcane floskule o ”vitalnim nacionalnim interesima” od tobožnjih branitelja istih! Hajde da zatrpamo javni prostor kvalitetnim rješenjima za naše svakodnevne probleme, koje političari više neće moći ignorisati!

U sklopu kampanje planiramo uraditi i nekoliko televizijskih emisija Buka na istu temu, čime ćemo dodatno  iskoristiti medijski prostor za promovisanje vaših ideja i izvršiti pritisak na političare da ih uvrste u svoje planove i strategije.

Time naš posao tek počinje! Nakon izbora, namjeravamo pratiti realizaciju vaših ideja i zajedno sa vama učestvovati u stvaranju društva u kojem će građanin zaista biti ”neko”.

Sve informacije o Konkursu možete dobiti na [email protected], ili na [email protected]

www.6yka.com

You must be logged in to post a comment Login