Ko još ima novca za nov automobil

Juče je otvoren Sajam automobila u Beogradu, pa nas je to podstaklo da vidimo koje je najluksuznije vozilo na sajmu, ali i da vidimo najjeftinije, dostupno prosječnom građaninu Bosne i Hecegovine.

Najskuplji na sajmu automobila jeste model Bentli flajing spar (Bentley Flying Spar), pa ako želite da osjetite svijet luksuza, ovaj model pravi je izbor. Naravno, za taj luksuz treba da izdvojite čitavih 230.000 evra, sa svim taksama i porezima. Šta je to za nas? Po srednjem kursu evra, to bi bilo 448.500 KM.

Ako računamo da je prosječna plata u BiH za prošli mjesec bila 815 KM, to znači da bi trebalo 550 plata, odnosno skoro 46 godina rada za jedan ovakav automobil.

Da se mi vratimo na zemlju. Pristupačnijih automobila ima ipak više na ovom sajmu. U takve bi se brojala dačia sandero, tradicionalno najjeftinija na sajmu, a cijena joj je oko 15.500 KM. Takođe, tu je i škoda fabia po cijeni od oko 17.300 KM, a fiat panda se može kupiti na rate.

Međutim, vjerovali mi to ili ne, nisu ovi najjeftiniji automobili kupljeni prvi, nego je odmah po otvaranje prodat ford mustang za 99.500 KM.

Ukoliko ste zainteresovani i imate mogućnosti da kupite novog četvorotočkaša, ovaj sajam je otvoren još pet dana, do 23. marta.

Foto: Zombdrive.com

You must be logged in to post a comment Login