Knjige kao spomenar gradu

Autor: S. Salimović

Mirsad Mustafić rođen je 04. Septembra 1956. godine u Srebrenici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Poslije toga upisao je Filozovski fakultet u Sarajevu – Odsjek jugoslovenska književnost i jezik.

„Po završetku studija, nisam se mogao zaposliti u školi, već sam počeo kao novinar u Zelenom Jadru u Fabrici stolica. Nepune dvije godine radio sam kao nastavnik u Osnovnoj školi na Brežanima i Osmačama i tu me zatiče rat. Posljednjim autobusom sam 17. aprila 1992. godine izbjegao u Tuzlu, gdje i danas živim i radim kao profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi“, kazuje Mustafić

Mustafić se od rane mladosti bavi novinarstvom. Bio je diopisnik zagrebačkog “Vijesnika” iz Srebrenice, a u Tuzli je radio za nekoliko printanih medija. Kao novinar, upoznao je mnogo poznatih ličnosti, među kojima i književnika Nijaza Alispahića. Na njegov nagovor, Mustafić je krenuo u književne vode.

„Njegova knjiga „Mirisavka“ inspirisala me je, pa sam i ja odlučio da jednu knjigu posvetim Srebrenici. Knjiga „Sjećenje na Srebrenicu“ nastala je 2006. godine i posvećena je vremenu mira i svemu onome što je u prijeratne godine bilo lijepo u našem gradu. A, čini mi se, prije je bilo sve lijepo – i ljudovanje i momkovanje i prijateljovanje, izlasci, druženje svakog sa svakim…“, dodaje Mustafić.

Ozbiljnije bavljenje književnošću Mustafić započinje 2006. godine kada objavljuje drugu knjigu. Nakon toga, svake godine izdavao je po jednu knjigu i u svom književnom opisu sada ih ima deset.

„Sve moje knjige posvećene su Srebrenici. Opisao sam mnoge događaje, mnoge poznate ličnosti koje su obilježavale vrijeme u našem gradu. Pisao sam o poznatim ličnostima, ali i onim malim ljudima koji su Srebrenici davali dušu i ostali upamćeni po svojim dogodovštinama i koji su, na sebi svojstven način, ostavili pečat u Srebrenici. Moje knjige su pravi spomenar našem gradu. Poruka u mojim knjigama je da se pamti i da se ne zaboravi bliska prošlost i šaljem poruku da, uprkos svemu što se dešavalo, ovdje je moguć suživot kao što je nakad bio. Ja znam reći da smo mi u Srebrenici „osuđeni“ na suživot i treba svakodnevno strijemiti u tom pravcu”, priča Mustafić.

mirsad mustafić i njegove knjige

U svom radu, Mirsad ima punu podršku svoje porodice, supruge i dvije kćerke. Prije odlaska u štampu, supruga Amira pročita rukopis, bude u funkciji glavnog recenzenta i „odobri“ štampanje knjige, u šali kaže Mirsad.

Mirsad je sada poznat u svijetu književnosti, ali malo ko zna da in ima lijep glas i zna često i sada zapjevati.

„U Srebrenici se redovno održavala manifestacija „Prvi glas Srebrenice“. Svaki put sam nastupao i više puta sam pobjeđivao, bila je dosta jaka konkurencija jer je u našem gradu u to vrijeme bilo dosta dobrih pjevača”, priča Mustafić.

Mirsad voli svoj grad. Skoro svakog vikenda dođe iz Tuzle sa porodicom i provede po nekoliko dana u kući koju je obnovio svojim sredstvima. Započeo je rad na novoj knjizi i naredne godine možemo očekivati izlazak iz štampe i njegove jedanaeste knjige po redu.

Tema: Ko su oni?

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

 

You must be logged in to post a comment Login