Još nije odzvonilo pušenju na javnim mjestima

Mnogi vide “ugostiteljski lobi” kao pobjednika prve runde u borbi protiv usvajanja Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je skinut sa dnevnog reda posljednjeg zasjednja Parlamenta.

Zasad, pušenje cigareta u kafićima ostaje. Dok iz Vlade odgovaraju da je njegovo usvajanje pitanje vremena, ugostitelji ne kriju da su odahnuli i tvrde da se nadležni, prilikom izrade teksta, s njima nisu konsultovali. Nadaju se da, ipak, hoće jer će se, u suprotnom, ponovo usprotiviti. Već imaju konkretne prijedloge kako “ispeglati” tekst Zakona.

“Čak i varijanta da se počne primjenjivati tek za nekih četiri, pet godina. Zašto? Da bi Ministarstvo zdravlja moglo da utiče na svijest stanovništva”, rekao je predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Željko Tatić.

Zakon je povučen sa dnevnog reda sjednice Parlamenta, koja je održana prije pet dana, ali nema detalja o razlozima. Nije pojašnjeno ni da li će se, i kada, o njemu ponovo raspravljati u skupštinskoj sali. U Ministarstvu zdravlja ne žele u detalje.

“Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje je povučen zbog dorade”, saopšteno je iz Ministarstva.

Predsjednik Parlamenta ne zna do kakvih će promjena u tekstu doći. Ali je uvjeren da će se Zakon, kad-tad, naći pred poslanicima

“Dobili smo samo u pisanoj formi da je Vlada povukla taj Zakon zbog dorade. Da li je to zbog provjere svog stava kod korisnika ili kod male privrede u ovom trenutku ja to ne mogu da potvrdim, ali je sigurno da će taj Zakon ugledati svjetlost dana vrlo brzo”, rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Ugostitelji predlažu da se vlasnici izjasne da li je lokal pušački ili nepušački, a da pušenje bude zabranjeno tamo gdje se poslužuje hrana. Postojećim tekstom je predviđeno da svaki pušač koji cigaretu zapali u zatvorenom prostoru, na javnom jestu, plati kaznu od 200 do 600 maraka. Još bi gore prošli ugostitelji, koji bi, ako tako nešto ne spriječe, platili i do 6000 maraka.

Izvor: ATV

You must be logged in to post a comment Login