Jelena Dangić dobila stipendiju

Krajem prošle godine na našu adresu pristigao je blog koji je napisala Jelena Dangić, student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koja je svoje razočarenje o nedobijanju opštinske stipendije iskazala u tekstu pod nazivom “Društvo, takvo i nikakvo”.

Naime, ova mlada djevojka je primjeran studenti koji u dosadašnjem obrazovanju ima dvije diplome đaka generacije u osnovnoj i srednjoj školi a danas je student druge godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, prosjek ocjena iz prve godine 9.63 sa čistom godinom. Zbog pravilnika o bodovanju Jelena nije dobila stipendiju Opštine Srebrenica jer je njen brat dobio navedenu stipendiju ali i svi drugi koji su se prijavili.

U mjesecu januaru, Jelena se obratila Opštini Srebrenica tražeći novčanu podršku, na koju je dobila odgovor da trenutno nemaju sredstava za tu namjenu.

Poslije nerazumne odluke Komisije za dodjelu stpendija, pomislila sam da niko više ne poštuje rad i zalaganje. Osjetila sam ogromno razočarenje, ogorčenje i na svojoj koži nepravdu. Al’ onda se pojavilo jedno svijetlo lice u svemu tome. Drago mi je pomisliti da ipak postoji neko ko će pokušati unijeti malo pravednosti u cijeli ovaj nepravedni sistem postojanja. Ovo je velika motivacija za mene i saznanje da moj trud nije bezazlen”, rekla je Jelena.

Nedavno, naša redakcija razgovarala je sa novoizabranim predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica Milošem Milovanovićem koji je ponudio mogućnost da od svoje plate do kraja godine daje stipendiju za Jelenu koja iznosi 100,00 KM.

“Ovo je ono što ja mogu da uradim jer smatram da mladim studentima koji su uspješni treba dati svu neophodnu podršku. Porodicu Dangić poznajem i mislim da je ovo za mene mali ali za njih veliki gest”, rekao je Miloš Milovanović tokom našeg razgovora i dodao da kao roditelj zna koliko je teško školovati djecu.

Jelenina mama zaposlena je na pilani a otac je penzioner. Brat Đorđe, koji je takođe uspješan student, upisao je master i za njih ova simbolična stipendija je velika pomoć.

“Svako ko je bio student, zna kako su to lijepi, ma i predivni dani našeg života, ali zna i da je teško, aludirajući na ono vrijeme kada se prvi put odvojiš od kuće, kreneš da gradiš sopstveni put, osjetiš samostalnost i znaš da ti nazad nema. Nadaš se iz dana u dan, da će ti akademsko obrazovanje pomoći, da će od tebe napraviti pravog i dostojnog građanina. Naravno, u tom periodu data ti je prilika da spoznaš odraslog u sebi. Tad već počinješ sam da raspoređuješ novac i po prvi put u životu, realnošću vođen shvataš kako je teško našim roditeljima koji su cijeli život mislili o hljebu koji ćemo mi pojesti, o krpici koju ćemo kupiti. E zbog toga, valjda, i zbog sad već zaboravljene namjene – nagrađivanja truda i zalaganja, neko nekad davno izmisli olakšicu, STIPENDIJU”, piše Jelena u svom blogu.

Nadamo se da će i drugi studenti iz Srebrenice imati podršku u svom obrazovanju i da je jedan ovakav gest podsticaj da i drugi ljudi na funkcijama odvoje od svoje plate i pomognu studente jer nam je cilj da se svi mladi i uspješni vrate u ovu opštinu koju treba zajedničkim snagama da gradimo, a najbolji način je sa mladim i obrazovnim ljudima.

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login