Inicijativa za pokretanje kina u Srebrenici

Kulturni centar Srebrenica i odbornik lokalnog parlamenta Radomir Pavlović pokrenuli su inicijativu za pokretanje kina u maloj sali ove ustanove.

Prema riječima Pavlovića, ova inicijativa došla je od direktorice Kulturnog centra Srebrenica Medihe Smajić i njega lično, a inicijativa će biti pokrenuta na kolegijumu načelnika odjeljenja i na zasjedanju Skupštine opštine Srebrenica.

„U dogovoru sa direktoricom Medihom Smajić pokrećemo inicijativu za početak rada kina u maloj sali Kulturnog centra Srebrenica. Nophodnu opremu imamo, a nabavićemo i filmove“, kaže Pavlović.

On ističe da postoji publika među kojima su djeca i mladi, kao i penzioneri za koje je potebno kreirati sadržaj.

Mediha Smajić kaže da ova ustanova podržava ovu inicijativu, te da su ranije organizovali razne sadžaje gdje je odziv posjetioca bio veoma mali, nekada i samo dva čovjeka.

„Mi podržavamo ovu ideju. Oprema ima i to moze da se realizuje u maloj sali uz potrebu da osiguraju naftu, a radnici bi, naravno, ostajali drugu smjenu“, rekla je Smajićeva.

Ona kaže da je i ranijih godina problem bio nezainteresovanost stanovništva za kulturne sadržaje koji su gotovo uvijek bili besplatni.

Filmski distributeri prije gotovo tri godine dolazili su u Srebrenicu gdje su prikazivali najnoviji filmovi, ali su odustali jer je na filmove dolazilo svega 20 do 30 ljudi i nisu pronašli ekonomsku isplativost, dok se u susjednom Bratuncu prikazuju filmovi nekoliko puta mjesečno.

Prema pisanom tragu iz “Srebreničkih novina” iz 1980. godine, pored kina u gradskom dijelu, postojalo je i pokretno kino koje je godišnje prikazivali 40 filmova u udaljenim selima ove opštine, dok je tada pokrenuta ideja i izdvojena sredstva za otvaranje dva kina u Potočarima i Skelanima.

U svijetu digitalizacije, modernih i naprednh tehnologija Srebrenica je jedna od rijetkih opština koja nema funkcionalno kino iako ima kvalitetnu opremu i prostor koji se za te svrhe ne koristi.

You must be logged in to post a comment Login