Dobro napreduju radovi na izgradnji Centra za stara lica

Ove godine, 10. jula, položen je kamen temeljac za izgradnju Doma za stara lica za korisnike iz Srebrenice.

Iz Međunarodnog foruma solidarnosti „Emmaus“ u BiH ističu da je projekat od velikog značaja za ovo područje i izgradnja Doma za stara lica se odvija po planiranim aktivnostima i rokovima.

Objekat će biti smješeten na šest duluma površine, gdje će pored pratećih sadržaja biti i dio za lica sa invaliditetom, apratmani, osam kuća za po četiri korisnika, kreativni centar i mnogo toga.

„Radi se o jednom skupom i modernom projeku za koji će biti potrebno više miliona KM i vremena jer naši partneri insistiraju na objektu koji će pratiti primjere pozitivne prakse iz Evrope i Holandije“, kaže Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju MFS „Emmaus“ u BiH.

Izgled Centra za stara lica u Srebrenici

Najsavremeniji centar ovog tipa koji se gradi u saradnji sa organizacijom Stichting Proplan iz Holandije, osmišljen je po evropskim standardima i svaki dan se diže iz zemlje poprimajući spoj funkcionalnog i modernog. Kompleks kojem će moći pozavidjeti svjetski centri za brigu i njegu starijih osoba predstavljat će veliki iskorak u lokalnoj zajednici.

Ranije je rečno da je ovo jedan od večih projekata koji realizuje MFS „Emmaus“ i koštaće više miliona KM zbog čega će i izgradnja trajati oko dvije godine, kao i prikupljanje sredstava.

Na ovoj lokaciji nedavno je otvorena i ambulanta u Potočaraima koja će nuditi i stomatološke i ginekološke usluge, a biće u sastavnom dijelu Doma za stara lica.

Ideja za ovaj projekat proizašla je iz projekta „Ljubav za majke Srebrenice“ kroz koji je obuhvaćen veliki broj starih žena koje žive same na razuđenoj teritoriji opštine Srebrenica, a kojima se želi obezbijediti adekvatna briga i njega.

You must be logged in to post a comment Login