Deset mitova o polno prenosivim bolestima

Osobe mlađe od 25 godina imaju najveći rizik od polno prenosivih bolesti stoga je od ključne važnosti da mladi budu upućeni u vezi sa seksualnim zdravljem. Donosimo vam deset mitova o seksualno prenosivim bolestima koje je potrebno iskorijeniti iz društva.

Samo ljudi koji imaju mnogo seksualnih partnera mogu dobiti polno prenosivu bolest

Polno prenosive bolesti ne vode brigu o vašoj seksualnoj istoriji. Bolest se može prenijeti bez obzira na to da li ste spolne odnose imali jednom ili više puta. Polne bolesti prenose se nezaštićenim vaginalnim, oralnim ili analnim seksom ili razmjenom seksualnih igračaka.

Uvijek možete prepoznati osobu koja ima polno prenosivu bolest

Mnogi misle da polno prenosive bolest ostavljaju vidljive simptome kao što su osipi ili rane, ali činjenica je da se simptomi neće pojaviti čak ni sedmicama ili mjesecima nakon infekcije. Neke osobe saznaju da boluju od polno prenosivih bolesti tek nakon slučajnog testiranja, tako da i ukoliko nemate znakove ili simptome bolesti, nije loša ideja da se testirate ako ste imali nezaštićeni seksualni odnos.

Ne treba brinuti o polno prenosivim bolestima ako se one lako liječe

Iako je liječenje polno prenosivih bolesti u većini slučajeva veoma efikasno, neki virusi poput genitalnog herpesa ili HIV-a mogu ostati trajno u tijelu. Također, postoje i dokazi da neke polno prenosive bolesti poput gonoreje vremenom postaju otporne na antibiotike, što uveliko otežava liječenje.

Polno prenosiva bolest može se dobiti sjedanjem na dasku WC šolje

To je mit. Polno prenosive bolesti prenose se isključivo nezaštićenim seksom, genitalnim kontaktom ili dijeljenjim seksualnih igračaka. Neke polne bolesti kao što su stidne vaške mogu se prenijeti i dodirom kože od kožu ili korištenjem zajedničke odjeće, posteljine ili ručnika.

Oralna kontracepcija može zaštiti od seksualno prenosivih bolesti

Pilule su efikasne samo u sprečavanju trudnoće, one ne mogu zaustaviti prenošenje polnih bolesti.

Polno prenosive bolesti ne prenose se oralnim putem

Iako je rizik od zaraze mnogo manji, činjenica je da postoji rizik i prilikom primjene oralnog seksa. Neke infekcije čak se brže šire oralnim seksom nego drugim putem, kao što je slučaj sa herpesom, gonorejom i sifilisom.

Testiranje na polno prenosive bolesti je bolno

Nema potrebe da se bojite testiranja. I za muškarce i za žene testiranje može biti vrlo brzo i bezbolno. Ono može uključiti testiranje urina, vizuelni pregled znakova infekcije ili uzimanje krvi. U svakom slučaju testiranje nije bolno.

Testiranje na polno prenosive bolesti je skupo

Gotovo svi testovi na polno prenosive bolesti skoro su besplatni.

Samo gay osobe i narkomani mogu postati HIV pozitivni

HIV je virus koji se može prenijeti na različite načine, uključujući i seks. Nije bitno koje ste seksualne orijentacije jer svako ko je seksualno aktivan može biti u opasnosti od zaraze HIV-om.

Polno prenosive bolesti će nestati same

Bolest neće nestati sama, a ako odgodite liječenje rizikujete da infekcija izazove dugoročne probleme.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login